Ένα πολλά υποσχόµενο εµβόλιο, το οποίο αναπτύσσεται από τη βιοφαρµακευτική εταιρεία BioNTech, δείχνει ότι θα µπορούσε να ανοίξει νέους ορίζοντες στην ογκολογία και να «απογειώσει» τις προσδοκίες και τις ελπίδες της διεθνούς ιατρικής επιστηµονικής κοινότητας, αλλά και των ογκολογικών ασθενών διεθνώς και στη χώρα µας: οδήγησε τους µισούς ασθενείς µε καρκίνο του παγκρέατος, κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιµής Φάσης Ι, να παραµείνουν χωρίς καρκίνο 18 µήνες αργότερα.

Η μελέτη

Στη σχετική κλινική µελέτη, τα αποτελέσµατα της οποίας δηµοσιεύθηκαν στο διεθνές επιστηµονικό περιοδικό «Nature», 16 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία µε ένα εµβόλιο που ονοµάζεται Autogene Cevumeran, το οποίο περιείχε το πολύ 20 νεοαντιγόνα, παράλληλα µε την ανοσοθεραπεία Tecentriq (atezolizumab) της φαρµακευτικής εταιρείας Roche κατά του PD-L1. Σε µια παρακολούθηση 18 µηνών, όσοι έλαβαν τη θεραπεία αναφέρθηκε ότι είχαν µεγαλύτερη επιβίωση, χωρίς υποτροπές, και οι συγγραφείς κατέληξαν στο συµπέρασµα ότι οι αποκρίσεις των Τ κυττάρων συσχετίστηκαν µε καθυστερηµένη υποτροπή της νόσου.

Το 2016 η BioNTech και η Genentech, µέρος της Roche, υπέγραψαν συµφωνία για την ανάπτυξη εξατοµικευµένων θεραπειών mRNA στην ογκολογία. Έκτοτε, η BioNTech εισήλθε στον βασικό χώρο της βιοτεχνολογίας µε την επιτυχή χρήση της πλατφόρµας mRNA της για την ανάπτυξη του εµβολίου COVID-19 Comirnaty σε συνεργασία µε τη Pfizer. Το Autogene Cevumeran είναι ο κύριος υποψήφιος για να προέλθει από αυτήν τη συνεργασία και αξιολογείται σε διαφορετικούς συµπαγείς όγκους.

Ανάγκη για νέες θεραπείες

Σύµφωνα µε όσα γράφει η Isabel Cameron στο «BioPharma Reporter», τον Ιούνιο του 2022 οι εταιρείες παρουσίασαν προκαταρκτικά δεδοµένα από αυτή τη µελέτη Φάσης Ι (NCT04161755) στην ετήσια συνάντηση της Αµερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο. Η µελέτη διεξήχθη στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη. Μετά τη δηµοσιοποίηση των δεδοµένων, ο δρ Κρις Μακ Ντόναλντ, επικεφαλής της έρευνας στο Pancreatic Cancer του Ηνωµένου Βασιλείου, είπε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περισσότερες επιλογές θεραπείας. Εξήγησε ότι το 75% της επανεµφάνισης του καρκίνου του παγκρέατος σηµαίνει ότι η χειρουργική επέµβαση ως η µόνη πιθανή θεραπεία πρέπει να συµπληρωθεί µε άλλες θεραπείες.

Οι συγγραφείς της εργασίας στο «Nature», επίσης, λένε ότι υπάρχει ανάγκη για νέες ανοσοθεραπείες για ασθενείς µε µη φλεγµονώδεις όγκους, που δεν είναι ευαίσθητοι στις τρέχουσες θεραπείες που στοχεύουν σε όγκους µε φλεγµονή του ανοσοποιητικού.

Επικίνδυνος

Το αδενοκαρκίνωµα του παγκρεατικού πόρου είναι ένας από τους πιο επιθετικούς γνωστούς καρκίνους, µε θνησιµότητα στο 88% των ασθενών. Περισσότεροι από τους µισούς ανθρώπους µε καρκίνο του παγκρέατος πεθαίνουν µέσα σε τρεις µήνες µετά τη διάγνωση. Η υποτροπή είναι ιδιαίτερα διαδεδοµένη, επίσης, σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέµβαση αφαίρεσης όγκων. Το εµβόλιο της BioNTech βασίζεται στην πλατφόρµα εξατοµικευµένης ειδικής ανοσοθεραπείας νεοαντιγόνων (iNeST), που βασίζεται σε mRNA, η οποία χρησιµοποιεί µεµονωµένα προφίλ όγκου για να σχεδιάσει κάθε εµβόλιο για έναν συγκεκριµένο ασθενή.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 9/9