Η NASA ανακοίνωσε ότι ένας αστεροειδής περίπου 95 μέτρων θα περάσει πολύ κοντά στη Γη το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων Κοντά στη Γη (CNEOS), ο αστεροειδής κινείται προς το μέρος του πλανήτη μας με ταχύτητα 38.928 χλμ/ώρα.

Το όνομα του αστεροειδούς είναι «2016 LY48» και έχει το μέγεθος ενός ουρανοξύστη. Σύμφωνα με τη NASA, θα φτάσει σε μια ορισμένη εγγύτητα από τη Γη, όμως η ακριβής απόσταση δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Ωστόσο, η NASA καθησυχάζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.

Έχει πλησιάσει τη Γη δύο φορές

Η αρχική του προσέγγιση έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου 1928, σε απόσταση 7,3 εκατ. χιλιομέτρων, ενώ η πιο πρόσφατη κοντινή συνάντησή του έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου 1949, σε απόσταση 2,3 εκατ. χιλιομέτρων. Μετά το Σάββατο, προβλέπεται να πλησιάσει ξανά τη Γη στις 15 Σεπτεμβρίου 2185, αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση 4 εκατ. χιλιομέτρων.

Ο «2016 LY48» ανήκει στην ομάδα των αστεροειδών του Απόλλωνα κοντά στη Γη, που πήρε το όνομά του από τον αστεροειδή Απόλλωνα του 1862 που ανακαλύφθηκε από τον αστρονόμο Καρλ Ράινμουθ. Οι αστεροειδείς του Απόλλωνα έχουν ημι-κύριους άξονες μεγαλύτερους από αυτόν της Γης και τέμνουν την τροχιά του πλανήτη μας.

Οι αστεροειδείς είναι μικρά ουράνια σώματα που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο. Αποτελούνται από διάφορα υλικά, όπως πέτρα και μέταλλο, και μπορούν να κυμαίνονται σε μέγεθος από λίγα μέτρα έως αρκετά χιλιόμετρα. Είναι υπολείμματα από τον πρώιμο σχηματισμό του ηλιακού συστήματος και μερικές φορές μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τη Γη εάν η τροχιά τους διασταυρωθεί με την τροχιά του πλανήτη μας.

Η μελέτη στα ουράνια σώματα

Η NASA παρακολουθεί στενά τους αστεροειδείς που έρχονται σε κοντινή απόσταση από τη Γη μέσω των προσπαθειών του Κέντρου Μελετών Αντικειμένων κοντά στη Γη (CNEOS). Αυτό το κέντρο συλλέγει δεδομένα και υπολογίζει τις τροχιές τους για να προσδιορίσει τυχόν πιθανούς κινδύνους που μπορεί να εγκυμονούν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρακολούθηση και ο προσδιορισμός της πορείας των αστεροειδών από τη NASA παίζει σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό τυχόν πιθανών απειλών και στην ανάπτυξη στρατηγικών για τον μετριασμό τους. Μελετώντας αυτά τα ουράνια σώματα, οι επιστήμονες μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος και να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους που σχετίζονται με διαστημικά αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη Γη.