Ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα του δάγκειου πυρετού στην Ιταλία κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους Ιταλούς επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, 50 κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Λομβαρδία ενώ σε 28 ανέρχονται οι λοιμώξεις στη Ρώμη, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας.

Οι επιστήμονες κρούουν διαρκώς το καμπανάκι του κινδύνου και συνίστουν διενέργεια τεστ: «Λαμβάνουμε δεκάδες αναφορές από συναδέλφους για ύποπτα συμπτώματα με πυρετό, που δεν συνδέονται με τον Covid, και θα μπορούσαν να υποδηλώνουν δάγκειο πυρετό» , είπε στο Adnkronos Salute ο Πιερλουίτζι Μπαρτολέτι, επαρχιακός γραμματέας του Fimmg της Ρώμης και αναπληρωτής εθνικός γραμματέας του Fimmg, της Ομοσπονδίας.

 «Οι συνάδελφοι ανησύχησαν και το δίκτυό μας κατανοεί πως πρέπει να βοηθήσει αυτά τα ύποπτα κρούσματα δάγκειου πυρετού. Είπαμε επίσης να παραπέμψουμε τους ασθενείς στο Spallanzani για να επαληθεύσουμε τη διάγνωση με το τεστ» συνέχισε ο Μπαρτολέτι τονίζοντας: «Πολλοί έχουν δερματικά εξανθήματα που υποδηλώνουν τα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού».

 «Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Chikungunya, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο δάγκειος πυρετός είναι ενδημικές ασθένειες και στην Ιταλία, ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας δεδομένου ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες ασθένειες», σχολιάζει επίσης ο Μάσιμο Αντρεόνι, επιστημονικός διευθυντής της Ιταλικής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων και καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

 «Ειδικά με τον δάγκειο πυρετό – συνεχίζει ο Aντρεόνι – είναι σημαντικό για τους οικογενειακούς γιατρούς να παρακολουθούν εάν οι ασθενείς έχουν υψηλό και περίεργο πυρετό, με έντονο πόνο και δερματικά εξανθήματα. Πρέπει να μάθουν να τον αναγνωρίζουν».

Η νόσος του ιού του δάγκειου πυρετού έχει «πολύ σημαντική γενική επίπτωση στον οργανισμό, υψηλό πυρετό, πόνο στα οστά και στις αρθρώσεις και επίσης προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα» καταλήγει ο Aντρεόνι.