Tην ώρα που «πέπλο» μυστηρίου καλύπτει την κατάσταση υγείας του Τσετσένου Προέδρου, Ραμζάν Καντίροφ, το Κρεμλίνο δηλώνει ότι δεν γνωρίζει την παραμικρή πληροφορία.

Σχετική δήλωση έκανε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δεν διαθέτουμε κάποιες πληροφορίες για αυτό το θέμα. Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση του προέδρου είναι αμφίβολο αν είναι σε θέση να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας. Ως εκ τούτου στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα», δήλωσε.

Στο ερώτημα αν ο Καντίροφ ήταν στην Κυριακή στην Μόσχα και συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Πεσκόφ άπάντησε ως εξής : «όχι, δεν έχω τίποτα επ’ αυτού (να πω), όχι καμία συνάντηση με τον Πούτιν δεν υπήρξε».

Οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Verstka έχουν διαπιστώσει ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ένα αεροπλάνο που ανήκει στον πρόεδρο της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, έχει πετάξει τρεις φορές προς τη Μόσχα. Το τελευταίο ταξίδι πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ δύο μέρες αργότερα το αεροπλάνο του πολιτικού επέστρεψε στην Τσετσενία, επισημαίνει ο ιστότοπος Agenstvo.

Τα μέσα ενημέρωσης επέστησαν την προσοχή στις μετακινήσεις του αεροσκάφους με φόντο τις φήμες που κυκλοφορούσαν για την απότομη επιδείνωση της υγείας του Τσετσένου ηγέτη και τη θεραπεία του στο Κεντρικό Κλινικό Νοσοκομείο της Μόσχας που υπάγεται στη ρωσική προεδρική διοίκηση. Για παράδειγμα, στο θέμα της υγεία του Καντίροφ αναφέρθηκαν το κανάλι VChK-OGPU Telegram και ο πρώην διευθυντής του ραδιοσταθμού Echo Mosvi, Αλεξέι Βενεντίκτοφ, ο οποίος έγραψε ότι ο Καντίροφ πάσχει από «σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια και χρειάζεται συχνή αιμοκάθαρση».

Επίσης μερικά αντιπολιτευόμενα τσετσενικά κανάλια, χωρίς αναφορές σε πηγές, έγραψαν ότι ο Καντίροφ έχει πέσει σε κώμα. Στις 17 Σεπτεμβρίου ο Τσετσένος πολιτικός της αντιπολίτευσης και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμπουμπακάρ Γιαβνγκουλμάγιεφ έγραψε ότι ο Καντίροφ πέθανε.

Την ίδια μέρα, στο κανάλι του Καντίροφ στο Telegram, αναρτήθηκε βίντεο με τον ίδιο. Στο εν λόγω βίντεο εμφανίζεται ο Καντίροφ να περπατάει σε μια αλέα εν μέσω βροχής και να δίνει συμβουλή σε όλους λέγοντας «σε όλους εκείνους δεν μπορούν στο ιντερνέτ να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα, να κάνουν περίπατο στον καθαρό αέρα και να έρθουν στα συγκαλά τους». Στο βίντεο ο Καντίροφ δεν λέει τίποτα για την υγεία του. Λέγεται ότι το βίντεο γυρίστηκε στο Γκρόζνι (πρωτεύουσα της Τσετσενίας), αλλά δεν είναι γνωστή η πραγματική ημερομηνία που γυρίστηκε.

Στις 31 Μαρτίου η εφημερίδα Novaya Gazeta είχε γράψει ότι ο Ραμζάν Καντίροφ διαγνώστηκε με ασθένεια που επηρεάζει τους πνεύμονες και τους νεφρούς με αποτέλεσμα να χρειάζεται διαρκώς αιμοκάθαρση.

Τον Απρίλιο, ο Ραμζάν Καντίροφ ανάρτησε ένα βίντεο το οποίο τον δείχνει να προπονείται σε διάδρομο - το βίντεο εμφανίστηκε αφού οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι η υγεία του επιδεινώνεται. Το βίντεο είναι διάρκειας 25 δευτερόλεπτων και δείχνει τον Καντίροφ να λέει ότι δεν έχει χρόνο να είναι άρρωστος. Ο Τσετσένος ηγέτης είχε δημοσιεύσει νωρίτερα ένα παρόμοιο βίντεο από το γυμναστήριο του σπιτιού του στη σελίδα του στο Instagram.

Η εφημερίδα Novaya Gazeta εκτιμούσε ότι μια από τις ενδείξεις επιδείνωσης της υγείας του Καντίροφ, ήταν οι ενεργές δημόσιες σχέσεις που έκαναν τα παιδιά του στα ΜΜΕ. Πρόκειται για τα ταξίδια των γιών στην Ουκρανία και τη συνάντηση που είχε ο μεγαλύτερος του γιός Αχμάτ Καντίροφ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όπως και η ενεργή ενασχόληση των γιών του με τα δημόσια ζητήματα της Τσετσενίας.