Για αξιόπιστα στοιχεία που δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Ινδίας μπορεί να είναι πίσω από τη δολοφονία ηγέτη των Σιχ στον Καναδά, έκανε λόγο σήμερα Τζάστιν Τριντό.

Ο Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ δολοφονήθηκε από τα πυρά αγνώστου στις 18 Ιουνίου, έξω από ναό των Σιχ στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά και ο Τριντό εξήγησε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Καναδά βρήκαν αξιόπιστα στοιχεία που συνδέουν τον θάνατο του Νιτζάρ με την Ινδία.

Πρόσθεσε ότι έθεσε το ζήτημα στον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, νωρίτερα τον Σεπτέμβριο κατά τη σύνοδο της G20 που είχε γίνει στην Ινδία.

«Κάθε ανάμειξη ξένης κυβέρνησης στη δολοφονία Καναδού στο έδαφος του Καναδά είναι απαράδεκτη παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας», τόνισε ο Τριντό στη Βουλή.

Όπως σημειώνει το BBC ο Νιτζάρ ήταν μαχητικά υπέρ ενός ανεξάρτητου Χαλιστάν στη βόρεια Ινδία όπου ζουν πολλοί Σιχ. Υποστηρικτές του ανέφεραν ότι είχε γίνει στόχος απειλών λόγω της ακτιβιστικής του δράσης.

Αντίθετα, για την Ινδία ήταν «τρομοκράτης» και ηγέτης αυτονομιστικού κινήματος, κατηγορίες που απέρριπταν οι οπαδοί του.