Η στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα σταματήσει εάν οι Αρμένιοι αυτονομιστές «καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Ο αρχηγός του κράτους (του Αζερμπαϊτζάν) δήλωσε ότι τα αντιτρομοκρατικά μέτρα θα σταματήσουν αν (οι Αρμένιοι αυτονομιστές) καταθέσουν τα όπλα και αφοπλιστούν», αναφέρει χαρακτηριστικά η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, διευκρινίζοντας ότι η συνομιλία του Αζέρου προέδρου με τον Μπλίνκεν έγινε χθες, Τρίτη.

«Ο άμαχος πληθυσμός και οι υποδομές δεν βρίσκονται στο στόχαστρο, μόνο θεμιτοί στρατιωτικοί στόχοι καταστρέφονται», διαβεβαίωσε ο Αζέρος πρόεδρος.

Πρόκειται για τις πρώτες δηλώσεις του, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες το Αζερμπαϊτζάν στον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκπρόσωποι των Αρμενίων που ζουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προσκλήθηκαν σε διάλογο «πολλές φορές» από την προεδρία του Αζερμπαϊτζάν, για να «συζητήσουν το ζήτημα της επανένταξής» τους στο Αζερμπαϊτζάν, «αλλά αρνήθηκαν».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο Αλίεφ σημείωσε επίσης ότι ο αζέρικος στρατός εξαπέλυσε αυτή την επιχείρηση μετά τον θάνατο χθες στην περιοχή αυτή «αμάχων και αστυνομικών» από την έκρηξη ναρκών και κατηγόρησε Αρμένιους δολιοφθορείς για την τοποθέτηση των εκρηκτικών αυτών μηχανισμών.

Επίσης υπογράμμισε ότι οι «λεγόμενες προεδρικές εκλογές« που διοργανώθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου από τους Αρμένιους αυτονομιστές συνιστούσαν «τη συνέχιση των σκόπιμων προκλήσεων κατά της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν» και προκάλεσαν επίσης αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Μπακού ξεκίνησε χθες στρατιωτική επιχείρηση στην αυτονομιστική αυτή περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, την οποία διεκδικεί το Γερεβάν εδώ και δεκαετίες και η οποία κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Από τις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 27 άνθρωποι, εκ των οποίων δύο άμαχοι, και πάνω από 200 έχουν τραυματιστεί στον θύλακα αυτόν, απ' όπου απομακρύνθηκαν περίπου 7.000 κάτοικοι και εκκενώθηκαν 16 περιοχές, σύμφωνα με τους αυτονομιστές.

Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχό του.

*Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ