O Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωυτπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, έκανε λόγι για κοινές προσπάθειες για γεωτρήσεις για ενεργειακά κοιτάσματα στις οποίες θα προβούν σύντομα η Τουρκία και το Ισραήλ.

Ελπίζουμε ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα χωρίς μεγάλη καθυστέρηση, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως πρόσθεσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, οι δύο χώρες θα λειτουργήσουν «ενεργειακά δίκτυα προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας».

Οι δύο χώρες έχουν συνολικό όγκο εμπορίου 9,5 δισ. δολαρίων, ενώ συμφωνούν να τον αυξήσουν τουλάχιστον στα 15 δισ. δολάρια, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και επισήμανε ότι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είχαν την ευκαιρία «να συζητήσουν τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού στη διεθνή πολιτική» και σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Μετά τη συνάντηση που είχαν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για αμοιβαίες επισκέψεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επιπλέον, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την αρνητική προσέγγιση που δείχνουν άλλοι ηγέτες προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Επανέλαβε τέλος ότι ελπίζει ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση για την αναβίωση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά με τη Ρωσία και την Ουκρανία.