Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί σήμερα με τον αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ ενώ Αρμένιοι διαφεύγουν από τον αποσχισθέντα θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έπειτα από μια στρατιωτική επιχείρηση - αστραπή των Αζέρων που άλλαξε την κατάσταση στο Νότιο Καύκασο.

Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ, ενός εδάφους που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, υποχρεώθηκαν να συνάψουν κατάπαυση του πυρός την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από μια στρατιωτική επιχείρηση 24 ωρών των πολύ ισχυρότερων αζέρικων ενόπλων δυνάμεων.

Η ηγεσία των 120.000 Αρμενίων, που θεωρούν πατρίδα τους το Καραμπάχ, είπε χθες, Κυριακή, στο Ρόιτερς πως οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να ζήσουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και ότι θα αναχωρήσουν για την Αρμενία επειδή φοβούνται διώξεις και εθνικές εκκαθαρίσεις.

Στις 05:00 σήμερα το πρωί (04:00 ώρα Ελλάδας), περισσότεροι από 2.900 άνθρωποι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχαν περάσει στο έδαφος της Αρμενίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αρμενίας καθώς έσπευδε να προετοιμαστεί για να υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες.

Ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στον αυτόνομο θύλακα Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν - μια λωρίδα αζέρικου εδάφους ανάμεσα στην Αρμενία, το Ιράν και την Τουρκία- για να συζητήσει με τον Αλίεφ την κατάσταση στην περιφέρεια του Καραμπάχ, ανακοινώθηκε από το γραφείο του τούρκου προέδρου.

«Θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και απόψεις για τρέχοντα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα οι τελευταίες εξελίξεις στο Αζερμπαϊτζάν», ανακοινώθηκε από την προεδρία.

Οι δύο πρόεδροι θα συμμετάσχουν σε τελετή για έναν αγωγό αερίου, ο οποίος θα φέρει αέριο στο Ναχιτσεβάν, και θα εγκαινιάσουν μια στρατιωτική εγκατάταση στο θύλακα, η οποία εκσυγχρονίσθηκε πρόσφατα, δήλωσε η τουρκική προεδρία.

Στην πρωτεύουσα του Καραμπάχ -Στεπανακέρτ για την Αρμενία, Χανκεντί για το Αζερμπαϊτζάν-, όσοι είχαν καύσιμα άρχισαν από χθες, Κυριακή, το βράδυ να παίρνουν με τα αυτοκίνητά τους το διάδρομο Λατσίν προς τα σύνορα με την Αρμενία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερς.

Σε φωτογραφίες του Ρόιτερς εικονίζονται δεκάδες αυτοκίνητα να αναχωρούν από την πρωτεύουσα με κατεύθυνση αυτό τον ορεινό διάδρομο.