Πολιτικό βήμα στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου, προκειμένου να στηλιτεύσει την πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης και της Τζόρτζια Μελόνι για μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, βρήκε η Ντονατέλα Βερσάτσε. 

Σχεδιάστρια μόδας και με επώνυμο βαρύ σαν Ιστορία, άσκησε δημοσίως δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης της Ρώμης που δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα της διεμφυλικής κοινότητας, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο nbc.news.

«Εδώ στην Ιταλία, δεν ήταν τίποτα πιο σημαντικό για εμάς από το να υπερασπιζόμαστε τις φωνές των μειονοτήτων», τόνισε η μικρότερη αδερφή του αείμνηστου Τζιάνι Βερσάτσε κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου.

«Η κυβέρνησή μας είναι έτοιμη να αφαιρέσει τα δικαιώματα των ατόμων να ζουν όπως θέλουν», είπε η Ντονατέλα με βροντερή φωνή στην ομιλία της, την οποία ανέβασε στον λογαριασμό της στο instagram.

«Όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για την ελευθερία», προσέθεσε.

Η Ντονατέλα Βερσάτσε βρίσκεται απέναντι και καταγγέλλει τις πρόσφατες προσπάθειες του δεξιού-ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Ρώμης να καταργήσει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης της Ρώμης, το βράδυ της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου, καθώς λάμβανε το Ανθρωπιστικό Βραβείο Ισότητας και Ενσωμάτωσης στα CNMI Sustainable Fashion Awards.

Σήμερα, είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου μόδας «Versace», που άρχισε από τον αδελφό της το 1978.

Ο Τζιάνι Βερσάτσε, μάλιστα, είναι παράδειγμα που η ίδια έχει ευαισθησία, καθώς αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος στην ηλικία των 11. «Για μένα αυτό δεν άλλαξε τίποτα. Τον αγαπούσα και δεν με ένοιαζε ποιον αγαπούσε», είπε και πρόσθεσε: «Η αγάπη και η ενθάρρυνσή του με έκαναν αυτό που είμαι».

Υπό την ηγεσία της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, η κυβέρνηση υποστήριξε μέτρα για τον περιορισμό των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛOATKI+.

Τον περασμένο Μάρτιο, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην πόλη του Μιλάνου να σταματήσει να καταγράφει στα μητρώα της πόλης και τους δύο γονείς ομόφυλων ζευγαριών.

Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, η κυβέρνηση της Ρώμης προώθησε σε μεγάλο βαθμό νομοθεσία που καθιστά έγκλημα για τους Ιταλούς πολίτες να προσπαθήσουν να γίνουν γονείς ακόμη και σε χώρες όπου η πρακτική αυτή είναι νόμιμη, μια κίνηση που οι αντίπαλοί της θεώρησαν ως προσπάθεια τιμωρίας των μη παραδοσιακών οικογενειών, σύμφωνα με το πρακτορείο «The Associated Press».

Τον ίδιο μήνα, γενικός εισαγγελέας στη βόρεια Ιταλία ζήτησε την ακύρωση 33 πιστοποιητικών γέννησης παιδιών που γεννήθηκαν από ζευγάρια λεσβιών που χρονολογούνται από το 2017, επισημαίνοντας ότι τα ονόματα των μη βιολογικών μητέρων πρέπει να αφαιρεθούν.