Στο εθνικό πάρκο του Νορθάμπερλαντ στη Βρετανία έστεκε αγέρωχο και σε τέλεια αρμονία με τον ορίζοντα το δέντρο του Ρομπέν των Δασών, όπως αυτό «σφραγίστηκε» μετά την ομώνυμη ταινία του 1991 με τον Κέβιν Κόστνερ. Όπως όλα δείχνουν, βάνδαλοι με ηλεκτρικό πριόνι το έκοψαν, μια πράξη που είχε ως αποτέλεσμα αντιδράσεις, αφού θεωρούνταν εθνικός θησαυρός. 

Η καταγγελία έγινε από τη διαχειρίστρια αρχή του εθνικού πάρκου του Νορθάμπερλαντ στη βορειοανατολική Αγγλία. Το δέντρο του Ρομπέν των Δασών, με το όνομα Sycamore Gap, φυτεύτηκε κοντά στο ρωμαϊκό τείχος του Αδριανού, κάνοντας αντίθεση ως πνεύμονας και εικόνα ζωής δίπλα στο επιβλητικό μνημείο.



«Η αρχή του εθνικού πάρκου του Νορθάμπερλαντ βρίσκεται σε θέση να επιβεβαιώσει ότι, δυστυχώς, το διάσημο δέντρο του Sycamore Gap κόπηκε τη νύxτα. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι κόπηκε σκοπίμως», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το δέντρο που βρισκόταν κοντά στο ρωμαϊκό τείχος, που είχε χτιστεί για να ανακόψει την πορεία ορδών βαρβάρων και να αποκρουστούν οι απόπειρες εισβολών τους στη Βρετανία, είχε εμφανιστεί στο σινεμά στην ταινία «Ρομπέν των Δασών» του Κέβιν Κόστνερ το 1991.



Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στη Βρετανία, από αυτό που είχε αναγορευθεί «δέντρο της χρονιάς» το 2016 δεν μένουν παρά οι ρίζες.

Βρετανία: Το κόψιμο του δέντρου του Ρομπέν των Δασών είναι πράξη βλακώδους βανδαλισμού


Η τοπική βουλευτής Μέρι Φόι έκανε λόγο για «πράξη βλακώδους βανδαλισμού». «Μία θλιβερή ημέρα για το εμβληματικό Sycamore Gap, που θα λυπήσει πολλούς ανθρώπους σε ολόκληρη τη Βρετανία και τον κόσμο».




Στο twitter (X), ο τοπικός βουλευτής Στίβεν Μπρίτζετ δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δέντρο κόπηκε με πριόνι.



Η τοπική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβώσει αν πρόκειται περί εγκληματικής ενέργειας.