Τουλάχιστον 21 άνθρωποι είναι νεκροί, ανάμεσά τους ξένοι τουρίστες, και άλλοι 18 τραυματίστηκαν, οι τέσσερις από τους οποίους νοσηλεύονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, όταν λεωφορείο έπεσε από γέφυρα στο Μέστρε, στη Βενετία, το βράδυ της Τρίτης (3/10), σύμφωνα με νεότερο προσωρινό απολογισμό που έδωσε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI ο υπεύθυνος συγκοινωνιών του δήμου της Βενετίας, Ρενάτο Μποράζο. 

Οι πυροσβέστες και άλλοι φορείς αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εργάζονταν όλη τη νύχτα προσπαθώντας να ανασύρουν πτώματα και να κατασβέσουν τις φλόγες. Δύο από τους νεκρούς είναι παιδιά, δήλωσε ο νομάρχης της Βενετίας, Μικέλε ντι Μπάρι. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε πέντε διαφορετικά νοσοκομεία της περιοχής. 

Το λεωφορείο μετέφερε ξένους τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων Ουκρανών, σύμφωνα με αξιωματούχο της Βενετίας, όταν έπεσε από υπερυψωμένο δρόμο την Τρίτη καθ’ οδόν προς ένα κάμπινγκ κοντά στην κοινότητα Μαργκέρα. «Οι άνθρωποι στο λεωφορείο βρέθηκαν περικυκλωμένοι από τις φλόγες», δήλωσε ο Μάουρο Λουόνγκο, διοικητής της ομάδας πυροσβεστών της Βενετίας. «Η σκηνή που βρήκαμε ήταν τρομερή. Χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να ανασύρουμε ορισμένα από τα πτώματα».

Διαβάστε ακόμα: Πτώση λεωφορείου στη Βενετία της Ιταλίας: 21 νεκροί και 12 τραυματίες, τουλάχιστον πέντε αγνοούμενοι

Δυστύχημα στη Βενετία: Αδιευκρίνιστα τα αίτια 

Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουγκνάρο, κήρυξε την Τετάρτη ημέρα πένθους στην πόλη του. Παράλληλα, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι «ήταν ένα λεωφορείο υπεραστικών συγκοινωνιών που μετέφερε τουρίστες σε τοπικό κάμπινγκ».

Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουγκνάρο, έγραψε στο X ότι η σκηνή του δυστυχήματος ήταν «αποκαλυπτική». Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Βένετο, Λούκα Ζάια, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση RAI ότι τα αίτια του δυστυχήματος είναι ακόμη αδιευκρίνιστα. «Πρόκειται για μια μεγάλη τραγωδία, αλλά είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς συνέβη», είπε. «Το λεωφορείο ήταν καινούργιο και ηλεκτρικό και ο συγκεκριμένος δρόμος δεν ήταν ιδιαίτερα προβληματικός». 

Δυστύχημα στη Βενετία: Φέρεται να εκδηλώθηκε πυρκαγιά πριν από την πτώση του λεωφορείου

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Il Gazzettino», το λεωφορείο φέρεται να τυλίχθηκε στις φλόγες πριν από την πτώση του από οδογέφυρα.

Ο οδηγός φέρεται να προσπάθησε να ελέγξει την κατάσταση, αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει την πτώση του λεωφορείου σε σιδηροτροχιά, η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από την οδογέφυρα.

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI μετέδωσε ότι, εκτός από Ουκρανούς πολίτες (δεν είναι σαφές αν πρόκειται για τουρίστες ή πρόσφυγες), στο λεωφορείο επέβαιναν και Γερμανοί που επισκέπτονταν την Ιταλία.

Δυστύχημα στη Βενετία: «Βρήκαμε ουκρανικά διαβατήρια» στα συντρίμμια

Ο Λουίτζι Μπρουγκνάρο δήλωσε επίσης, πριν από λίγο, ότι «στο λεωφορείο που έπεσε από τη γέφυρα του Μέστρε βρέθηκαν ουκρανικά διαβατήρια». Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι πιθανό να πρόκειται για Ουκρανούς πρόσφυγες που διέμεναν προσωρινά σε κάμπινγκ της Μαργκέρα, έξω από τη Βενετία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, το λεωφορείο είχε κινητήρα φυσικού αερίου και η απόσταση που χώριζε την οδογέφυρα από τη σιδηροτροχιά όπου έπεσε το λεωφορείο ήταν περίπου τριάντα μέτρα. Ο Ιταλός υπουργός δεν απέκλεισε την πιθανότητα να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων.

Τη συμπαράστασή της προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι. 

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή έσπευσαν πυροσβέστες και οι υπηρεσίες των πρώτων βοηθειών. Υπάρχουν τραυματίες και ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί.

Το λεωφορείο των υπεραστικών συγκοινωνιών της Περιφέρειας Βένετο έπεσε πάνω σε ηλεκτρικά καλώδια σιδηροτροχιάς, που βρίσκεται κάτω από την οδογέφυρα.

Δείτε εικόνες

Πολύνεκρα δυστυχήματα στην Ιταλία

Το 2017, 16 άνθρωποι που επέβαιναν σε λεωφορείο που μετέφερε Ούγγρους φοιτητές έχασαν τη ζωή τους σε ατύχημα κοντά στη βόρεια πόλη Βερόνα.

Και το 2013, 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα από τα χειρότερα τροχαία δυστυχήματα στην Ιταλία, όταν λεωφορείο έπεσε από οδογέφυρα κοντά στη νότια πόλη Αβελίνο.