Σε κατάσταση σοκ είναι η Ιταλία από το τραγικό τροχαίο δυστύχημα στο Μέστρε, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βενετία, με την πτώση λεωφορείου από οδογέφυρα ύψους 15 μέτρων και τους 21 νεκρούς, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, και 15 τραυματίες, εκ των οποίων πέντε είναι σε σοβαρή κατάσταση. 

Οι νεκροί ήταν Ουκρανοί, Γερμανοί, Γάλλοι και Κροάτες τουρίστες, οι οποίοι επέστρεφαν σε κάμπινγκ της περιοχής Μαργκέρα, λίγο έξω από τη Βενετία. Σήμερα το πρωί, η Εισαγγελία της πόλης -στην οποία κηρύχθηκε πένθος- ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του φοβερού αυτού δυστυχήματος, για να εξακριβωθεί αν ήταν βλάβη του οχήματος ή ξαφνικό πρόβλημα υγείας του οδηγού αυτό που προκάλεσε την πτώση του πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές του Μέστρε.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο οδηγός (ένας Ιταλός 40 ετών, ο οποίος έχασε τη ζωή του) δεν φαίνεται να προσπάθησε να πατήσει φρένο, όσο το λεωφορείο βρισκόταν πάνω στην οδογέφυρα.

Το υπεραστικό λεωφορείο, το οποίο ήταν υβριδικό (είχε κινητήρες φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικούς), τυλίχτηκε αμέσως στις φλόγες. Πολλοί επιβάτες βρέθηκαν απανθρακωμένοι από τους πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο του δυστυχήματος, μαζί με πάνω από σαράντα ασθενοφόρα των Πρώτων Βοηθειών. Οι συγγενείς των θυμάτων φτάνουν την ώρα αυτές στη Βενετία για τη δύσκολη διαδικασία της ταυτοποίησης των αγαπημένων τους προσώπων.

«Είναι μια σκηνή βγαλμένη από την ''Αποκάλυψη''. Έχω μείνει άφωνος», σχολιάζει ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουγκνάρο στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). «Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο», λέει συγκλονισμένος ένας από τους διασώστες.

Το χρονικό της τραγωδίας

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι είναι νεκροί, ανάμεσά τους ξένοι τουρίστες, και άλλοι 15 τραυματίστηκαν, οι πέντε από τους οποίους νοσηλεύονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, όταν λεωφορείο έπεσε από γέφυρα στο Μέστρε, στη Βενετία, το βράδυ της Τρίτης (3/10), σύμφωνα με νεότερο προσωρινό απολογισμό που έδωσε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI ο υπεύθυνος συγκοινωνιών του δήμου της Βενετίας, Ρενάτο Μποράζο. 

Οι πυροσβέστες και άλλοι φορείς αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εργάζονταν όλη τη νύχτα προσπαθώντας να ανασύρουν πτώματα και να κατασβέσουν τις φλόγες. Δύο από τους νεκρούς είναι παιδιά, δήλωσε ο νομάρχης της Βενετίας, Μικέλε ντι Μπάρι. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε πέντε διαφορετικά νοσοκομεία της περιοχής. 

Το λεωφορείο μετέφερε ξένους τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων Ουκρανών, σύμφωνα με αξιωματούχο της Βενετίας, όταν έπεσε από υπερυψωμένο δρόμο την Τρίτη καθ’ οδόν προς ένα κάμπινγκ κοντά στην κοινότητα Μαργκέρα. «Οι άνθρωποι στο λεωφορείο βρέθηκαν περικυκλωμένοι από τις φλόγες», δήλωσε ο Μάουρο Λουόνγκο, διοικητής της ομάδας πυροσβεστών της Βενετίας. «Η σκηνή που βρήκαμε ήταν τρομερή. Χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να ανασύρουμε ορισμένα από τα πτώματα».

Διαβάστε ακόμα: Πτώση λεωφορείου στη Βενετία της Ιταλίας: 21 νεκροί και 12 τραυματίες, τουλάχιστον πέντε αγνοούμενοι

Ο δήμαρχος Μπρουγκνάρο έφτασε κάτω από την οδογέφυρα του Μέστρε λίγο μετά τις 20:00 για να αντικρίσει τη σκηνή της μεγαλύτερης αυτοκινητικής τραγωδίας των τελευταίων δεκαετιών στην επαρχία της Βενετίας: ένα λεωφορείο που μετέφερε Ουκρανούς, Γερμανούς Γάλλους και Κροάτες τουρίστες από τη Βενετία σε ένα κάμπινγκ στην αρχή του δρόμου Romea, στη Μαργκέρα, κείτεται αναποδογυρισμένο, τυλιγμένο στις φλόγες. Κραυγές για βοήθεια, καπνοί συνθέτουν ένα σκηνικό φρίκης. Κάποιοι προσπαθούν να σωθούν, άλλοι κλαίνε. 

Σε ένα από τα πολλά βίντεο που τράβηξαν παριστάμενοι και κατέληξαν στα social media, διακρίνεται ένας πατέρας να απεγκλωβίζει από τα συντρίμμια του λεωφορείου την κόρη του, ένα μικρό κορίτσι, σκαρφαλώνοντας από το παράθυρο.

Τραγωδία στη Βενετία: Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ο 27χρονος Μπουμπακάρ Τουρέ, μετανάστης από την Γκάμπια που έφτασε στην Ιταλία για να δουλέψει και εργάζεται σε εταιρεία με γιοτ, περιγράφει πώς προσπάθησε να σώσει εγκλωβισμένους στο λεωφορείο: «Τράβηξα έξω από το λεωφορείο τρεις-τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους κι ένα μικρό κορίτσι. Επίσης, τράβηξα έναν σκύλο. Βλέποντας αυτή τη σκηνή με έκανε να νιώσω άρρωστος, επειδή το λεωφορείο χτύπησε σε ευθεία. Υπάρχουν τέσσερα παιδιά που νοσηλεύονται και δύο νεκρά, αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλα. Πολλά από τα πτώματα ήταν χωρίς χαρτιά, που σημαίνει ότι ήταν ανήλικα. Στην επαγγελματική μου ζωή δεν έχω δει ξανά κάτι παρόμοιο. Είναι θλιβερό», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμα, όπως είπε, είδε τον Ιταλό οδηγό στην καμπίνα του, αλλά ήταν ήδη νεκρός.

Ένα αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως άκουσε έναν ήχο και στη συνέχεια είδε καπνούς και ανθρώπους να φωνάζουν βοήθεια: «Άκουσα έναν δυνατό ήχο και πίστεψα ότι ήταν τρένο. Στη συνέχεια ακούστηκε ο ήχος από το δυστύχημα. Ένας γδούπος. Ανησύχησα, κοίταξα γύρω και είδα παντού καπνούς και άκουσα ανθρώπους να φωνάζουν ''βοήθεια''», είπε ο Λεονάρντο. Ο ίδιος βρισκόταν σε ένα δωμάτιο και αμέσως έτρεξε αντιλαμβανόμενος τι συνέβη. «Καθώς πλησίασα το λεωφορείο, οι φωνές μετατράπηκαν σε μία τρομακτική νεκρική σιγή, που πάγωσε το αίμα μου. Ήθελα να βοηθήσω, αλλά με σταμάτησε μια φίλη μου αστυνομικός, γιατί το λεωφορείο καιγόταν και υπήρχε κίνδυνος έκρηξης. Περίμενα μέχρι να φτάσει βοήθεια, η οποία ήρθε μετά από περίπου 20 λεπτά», κατέληξε. 

Τραγωδία στη Βενετία: Μαζική κινητοποίηση των Αρχών

Περισσότερα από σαράντα ασθενοφόρα συνέρρευσαν κάτω από το τμήμα του πεσμένου προστατευτικού κιγκλιδώματος. Δίπλα στον δήμαρχο της Βενετίας, ο επικεφαλής της Τροχαίας, Μάρκο Αγκοστίνι, προσπαθεί να ανασυνθέσει τι συνέβη, πώς ένα ηλεκτρικό λεωφορείο, προφανώς καινούργιο, κατέληξε εκεί κάτω, σε απόσταση αναπνοής από τον σιδηρόδρομο.

Τα τηλέφωνα στη Βενετία και το Μέστρε παίρνουν φωτιά, όπως και το Διαδίκτυο: όλοι αναζητούν νέα για τα συγγενικά τους πρόσωπα, επειδή η συγκεκριμένη διαδρομή είναι η πλέον πολυσύχναστη, καθώς συνδέει την ηπειρωτική χώρα με το ιστορικό κέντρο της Βενετίας, είναι ο ομφάλιος λώρος μεταξύ της λιμνοθάλασσας και της ηπειρωτικής χώρας, στον οποίο ταξιδεύουν όλες τις ώρες ντόπιοι και τουρίστες.

Τραγωδία στη Βενετία: Προσπάθειες διάσωσης

Οι πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας έκοψαν τη λαμαρίνα του λεωφορείου, που ούτε το χρώμα του δεν διακρινόταν πια. Δούλεψαν πυρετωδώς, γιατί ανάμεσα στους καπνούς και τις φλόγες υπήρχαν ενήλικοι και παιδιά και κάθε λεπτό ήταν πολύτιμο. Βρήκαν τα πρώτα ταξιδιωτικά έγγραφα των τουριστών, ενώ στο Μέστρε και τη Βενετία ακούγονταν μόνο οι σειρήνες των ασθενοφόρων.

Το Peimaf, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για μαζική εισροή τραυματιών, ενεργοποιήθηκε - περιλαμβάνει τα νοσοκομεία του Μέστρε, της Πάντοβα, του Τρεβίζο και του Μεράνο. Όλοι οι χειρουργοί, οι αναισθησιολόγοι και οι νοσηλευτές ανακλήθηκαν σε υπηρεσία. Στο σημείο της τραγωδίας έφτασε και ο επικεφαλής της Εισαγγελίας της Βενετίας, Μπρούνο Τσέρτσι, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα.

Ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου, ο 40χρονος Αλμπέρτο Ριτζότο, είναι νεκρός.

Στην άσφαλτο, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, δεν υπάρχουν σημάδια που να υποδηλώνουν απόπειρα φρενάρισματος. «Είναι μια κόλαση», λέει ένας πυροσβέστης με δάκρυα στα μάτια. Μια κόλαση με 19 σορούς τουριστών στο έδαφος, η μία δίπλα στην άλλη. Τουλάχιστον δύο από τα θύματα είναι παιδιά, ένα τρίτο είναι ένας έφηβος.

Τραγωδία στη Βενετία: Γερμανοί τουρίστες σώθηκαν κατά τύχη

Κάτοικοι της περιοχής -άνθρωποι που ζουν σε δημόσιες κατοικίες, ως επί το πλείστον αλλοδαποί που εργάζονται στο εργοστάσιο στη Μαργκέρα– κάνουν λόγο για ένα τρομερό «μπαμ». Ο απολογισμός είναι δραματικός: στους 19 που πέθαναν ακαριαία, προστέθηκαν άλλοι δύο, που κατέληξαν κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Από τους 15 τραυματίες ορισμένοι με εγκαύματα από τη φωτιά που τύλιξε το λεωφορείο– οι πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Σε είκοσι πέντε χρόνια υπηρεσίας, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», λέει ο διασώστης Αντρέα Μπονούτσι.

Τα θύματα οδηγήθηκαν σε εγκατάσταση στην περιοχή, στο κάμπινγκ «Hu» στη Μαργκέρα. Τέσσερις νεαροί Γερμανοί σώθηκαν τυχαία: «Αργήσαμε. Έπρεπε να προλάβουμε το επόμενο λεωφορείο. Αλλά δεν έφτασε. Μετά μάθαμε...»

Οι πυροσβέστες εργάζονταν επί ώρες για να ανασύρουν τα πτώματα. «Υπάρχουν πολλοί νεκροί, πάρα πολλοί», ψιθύρισε ένας από αυτούς.

Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα μόνο τα ίχνη του εφιάλτη που τύλιξε το Μέστρε παρέμεναν κάτω από την υπερυψωμένη διάβαση και ανάμεσα στις ράγες. Λίγο αργότερα οι Αρχές μετακίνησαν και το μοιραίο λεωφορείο.

Δυστύχημα στη Βενετία: Αδιευκρίνιστα τα αίτια 

Η τραγωδία σημειώθηκε στις 7:50 μ.μ. τοπική ώρα. Το λεωφορείο μετέφερε περίπου σαράντα αλλοδαπούς τουρίστες από τη Βενετία σε κάμπινγκ στη Μαργκέρα, όταν πάνω από την οδογέφυρα «Della Vempa» ο οδηγός έχασε τον έλεγχο. Ίσως μια ξαφνική αδιαθεσία, εικάζουν οι Αρχές, ίσως (αν και το σενάριο αυτό είναι λιγότερο πιθανό) μια πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον ηλεκτροκινητήρα του λεωφορείου. Η βουτιά στο κενό από ύψος 15 μέτρων ήταν μοιραία.

Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουγκνάρο, κήρυξε την Τετάρτη ημέρα πένθους στην πόλη του. Παράλληλα, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι «ήταν ένα λεωφορείο υπεραστικών συγκοινωνιών που μετέφερε τουρίστες σε τοπικό κάμπινγκ».

Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουγκνάρο, έγραψε στο X ότι η σκηνή του δυστυχήματος ήταν «αποκαλυπτική». Ο κυβερνήτης της Περιφέρειας Βένετο, Λούκα Ζάια, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση RAI ότι τα αίτια του δυστυχήματος είναι ακόμη αδιευκρίνιστα. «Πρόκειται για μια μεγάλη τραγωδία, αλλά είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς συνέβη», είπε. «Το λεωφορείο ήταν καινούργιο και ηλεκτρικό και ο συγκεκριμένος δρόμος δεν ήταν ιδιαίτερα προβληματικός». 

Δυστύχημα στη Βενετία: Φέρεται να εκδηλώθηκε πυρκαγιά πριν από την πτώση του λεωφορείου

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Il Gazzettino», το λεωφορείο φέρεται να τυλίχθηκε στις φλόγες πριν από την πτώση του από οδογέφυρα.

Ο οδηγός φέρεται να προσπάθησε να ελέγξει την κατάσταση, αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει την πτώση του λεωφορείου σε σιδηροτροχιά που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την οδογέφυρα.

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI μετέδωσε ότι, εκτός από Ουκρανούς πολίτες (δεν είναι σαφές αν πρόκειται για τουρίστες ή πρόσφυγες), στο λεωφορείο επέβαιναν και Γερμανοί που επισκέπτονταν την Ιταλία.

Δυστύχημα στη Βενετία: «Βρήκαμε ουκρανικά διαβατήρια» στα συντρίμμια

Ο Λουίτζι Μπρουγκνάρο δήλωσε επίσης, πριν από λίγο, ότι «στο λεωφορείο που έπεσε από τη γέφυρα του Μέστρε βρέθηκαν ουκρανικά διαβατήρια». Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι πιθανό να πρόκειται για Ουκρανούς πρόσφυγες που διέμεναν προσωρινά σε κάμπινγκ της Μαργκέρα, έξω από τη Βενετία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, το λεωφορείο είχε κινητήρα φυσικού αερίου και η απόσταση που χώριζε την οδογέφυρα από τη σιδηροτροχιά όπου έπεσε το λεωφορείο ήταν περίπου τριάντα μέτρα. Ο Ιταλός υπουργός δεν απέκλεισε την πιθανότητα να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων.

Τη συμπαράστασή της προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι. 

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή έσπευσαν πυροσβέστες και οι υπηρεσίες των Πρώτων Βοηθειών. Υπάρχουν τραυματίες και ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί.

Το λεωφορείο των υπεραστικών συγκοινωνιών της Περιφέρειας Βένετο έπεσε πάνω σε ηλεκτρικά καλώδια σιδηροτροχιάς που βρίσκεται κάτω από την οδογέφυρα.

Δείτε εικόνες
venetia27760932-001_2
venetiavenetia-007_3
venetia27760932-001_2
venetiavenetia-007_3


Πολύνεκρα δυστυχήματα στην Ιταλία

Το 2017, 16 άνθρωποι που επέβαιναν σε λεωφορείο που μετέφερε Ούγγρους φοιτητές έχασαν τη ζωή τους σε ατύχημα κοντά στη βόρεια πόλη Βερόνα.

Και το 2013, 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα από τα χειρότερα τροχαία δυστυχήματα στην Ιταλία, όταν λεωφορείο έπεσε από οδογέφυρα κοντά στη νότια πόλη Αβελίνο.