Την ακτιβιστική του διάθεσή απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος θέλει να δείξει ένας ερευνητής, ο οποίος αρνείται να επιστρέψει στην εργασία του με αεροπλάνο. Αυτή όμως η «δράση» του ερευνητή μπορεί να αποβεί μοιραία για την εργασία του καθώς απειλείται με απόλυση.

Ειδικότερα, πρόκειται για έναν επιστήμονα - ερευνητή και οικολόγο ακτιβιστή, που μόλις ολοκλήρωσε μια αποστολή στην Παπούα-Νέα Γουινέα. Ο ερευνητής υποστηρίζει ότι το γερμανικό ινστιτούτο για το οποίο εργάζεται απειλεί να τον απολύσει επειδή αρνείται να επιστρέψει στη Γερμανία με αεροπλάνο, για να προστατεύσει το κλίμα.

Ο 51χρονος Ιταλός Τζιανλούκα Γκριμάλντα, είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας (IfW) που εδρεύει στο Κίελο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου έλαβε τελεσίγραφο από τον εργοδότη του: να επιστρέψει το συντομότερο, με αεροπλάνο, όπως ανέφερε σήμερα το κίνημα Scientist Rebellion. Ο Γκριμάλντα είναι μέλος αυτής της ομάδας ακτιβιστών για το κλίμα που έγινε γνωστή για τις δράσεις «πολιτικής ανυπακοής» που οργανώνει. Η ομάδα δηλώνει ότι ο ερευνητής θα απολυθεί αν δεν συμμορφωθεί.

Ο Γκριμάλντα έζησε τους τελευταίους έξι μήνες στην Παπούα-Νέα Γουινέα, μελετώντας τις κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτήν τη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού.

 «Θεωρώ ανήθικο να πάρω το αεροπλάνο ενώ υπάρχει εναλλακτική λύση με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», εξήγησε αυτός ο οπαδός του slow travel, του «αργού ταξιδιού», σε μια επιστολή του.

Για να πάει στην Παπούα-Νέα Γουινέα ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γερμανία τον Φεβρουάριο. Διένυσε τα 16.000 χιλιόμετρα, από τα συνολικά 22.000, «με τρένο, λεωφορείο και πλοίο». Πέρασε, μεταξύ άλλων, από το Ιράν και το Πακιστάν και χρειάστηκε 35 ημέρες. Έτσι όμως μπόρεσε να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στους 2 τόνους, αντί για 4, εάν ταξίδευε με αεροπλάνο.

Το Ινστιτούτο, με το οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι «ενθαρρύνει τους συνεργάτες του να ταξιδεύουν με τρόπους που σέβονται το κλίμα» αλλά «δεν θέλει να σχολιάσει δημοσίως εσωτερικά ζητήματα που σχετίζονται με το προσωπικό του».

Ο ερευνητής, που υποστηρίζει επίσης ότι η δουλειά του στην Παπούα-Νέα Γουινέα διακόπηκε δύο φορές, κυρίως έπειτα από μια απαγωγή που οργάνωσαν πρώην αυτονομιστές αντάρτες, είπε ότι πρότεινε στον εργοδότη του να πάρει άδεια άνευ αποδοχών. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή.

Το 2022 ο Γκριμάλντα συμμετείχε σε πολλές δράσεις της ομάδας Scientist Rebellion, τα μέλη της οποίας έχουν τη διπλή ιδιότητα του επιστήμονα και του οικολόγου ακτιβιστή.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ