Στη βόρεια Συρία, έλαβε χώρα ένα πρωτοφανές περιστατικό, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την κατάρριψη τουρκικού drone το οποίο επιχειρούσε κοντά στα στρατεύματά τους.

Να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον ανακοινώνει πως κατέρριψε αεροσκάφος συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Συρία: Η Άγκυρα αρνείται πως το drone ήταν δικό της

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι το drone που καταρρίφθηκε από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό δεν ανήκει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο δεν διευκρίνισε την προέλευσή του.

Συρία: Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τους Τούρκους αξιοαματούχους

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, χωρίς να δώσουν όνομα, δήλωσαν στο Reuters ότι ένα F-16 κατέρριψε τουρκικό drone, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν πολλές φορές Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι επιχειρούσαν κοντά στις χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το τουρκικό drone φέρεται να ήταν οπλισμένο.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ στρατιωτικός συνασπισμός κατέρριψε ένα τουρκικό UAV που πετούσε κοντά σε βάση της βορειοανατολικής Συρίας.

Συρία: Εντάσεις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, λόγω της υποστήριξης των Κουρδικών δυνάμεων της χώρας

Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας που συμμαχούν με τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι τουρκικές επιθέσεις σκότωσαν οκτώ ανθρώπους σε μια κλιμάκωση που προκλήθηκε από τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν Κούρδοι μαχητές.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία έχει προκαλέσει εδώ και καιρό ένταση με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, η οποία τις θεωρεί πτέρυγα του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).