Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε μια δοκιμή πυρηνικού πυραύλου Κρουζ από τη Ρωσία, ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το BBC.

Ο Ρώσος ηγέτης έκανε αυτήν τη δήλωση αφού ο εκπρόσωπός του είχε διαψεύσει προηγούμενα ρεπορτάζ των New York Times που έλεγαν ότι μια δοκιμή του όπλου με την κωδική ονομασία Burevestnik ήταν στα σκαριά.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την ύπαρξη αυτού του όπλου το 2018, αλλά λίγα γνωρίζονται επίσημα για τις δυνατότητές του, ενώ υπάρχουν αναφορές που λένε ότι προηγούμενες δοκιμές του απέτυχαν.

Ο ισχυρισμός του Πούτιν δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές και δεν υπήρξε καμία διαβεβαίωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Παρ' όλα αυτά, δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα δείχνουν ότι η Ρωσία είχε κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία της Αρκτικής, όπου στο παρελθόν πραγματοποιούνταν σοβιετικές πυρηνικές δοκιμές.

Αυτές οι εικόνες απεικονίζουν κατασκευαστικές εργασίες στο Novaya Zemlya, ένα νησιωτικό αρχιπέλαγος στη βόρεια Θάλασσα Μπάρεντς.

«Τώρα έχουμε ουσιαστικά τελειώσει τις εργασίες για τα σύγχρονα είδη στρατηγικών όπλων για τα οποία είχα μιλήσει και ανακοινώσει πριν από μερικά χρόνια», είπε ο Πούτιν σε μια συνάντηση στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας στο Σότσι την Πέμπτη, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση. Στην ίδια συνάντηση, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο με την ονομασία Sarmat.

Ο πύραυλος, με την κωδική ονομασία Skyfall από το ΝΑΤΟ λέγεται ότι τροφοδοτείται από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, ο οποίος υποτίθεται ότι θα ενεργοποιηθεί αφού οι ενισχυτές πυραύλων στερεού καυσίμου τον εκτοξεύσουν στον αέρα.

Ωστόσο, οι New York Times επικαλούνται πληροφορίες της ομάδας Πρωτοβουλία Πυρηνικής Απειλής, σύμφωνα με τις οποίες οι προηγούμενες γνωστές 13 δοκιμές του συστήματος μεταξύ 2017 και 2019 ήταν όλες ανεπιτυχείς.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών από την πλευρά της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών ή και από τις δύο χώρες θα έριχνε κι άλλο λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών, καθώς η κόντρα τους θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων 60 ετών.

Τον Φεβρουάριο ο Πούτιν ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη New START που περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών όπλων που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά. «Όμως δεν υπάρχει ανάγκη», είπε ο Πούτιν, «η Ρωσία να ξαναγράψει το δόγμα της για την πραγματική χρήση των πυρηνικών όπλων, το οποίο λέει ότι μπορεί να τα εκτοξεύσει είτε ως απάντηση σε πυρηνικό πλήγμα εναντίον της είτε σε περίπτωση απειλής της ύπαρξης του κράτους. Νομίζω ότι κανένας άνθρωπος με σώας τας φρένας και καθαρή μνήμη δεν θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ρωσίας», τόνισε ο Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση του Ρώσου αναλυτή Σεργκέι Καραγκάνοφ.