Ο αιφνιδιασμός των ισραηλινών δυνάμεων από την επίθεση της Χαμάς προκάλεσε πολλά ερωτηματικά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε λόγο για μαύρη μέρα για το εβραϊκό κράτος, παραδεχόμενος ότι «αυτό που συνέβη σήμερα δεν έχει ξανασυμβεί στο Ισραήλ».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Γαλλία, Ραφαέλ Μόραβ αναγνώρισε την πιθανότητα αποτυχίας των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και την ανεπαρκή προετοιμασία της χώρας του απέναντι στην επίθεση της Χαμάς. «Αν είχαμε την παραμικρή πληροφόρηση, θα είχαμε λάβει μέτρα για να αντεπιτεθούμε. Θα ήμασταν έτοιμοι. Συνεπώς, πρέπει να υπήρξε μια αποτυχία σε επίπεδο πληροφοριών, δεν το κρύβω. Τώρα, αυτό που είναι σημαντικό είναι να δώσει μια ουσιαστική απάντηση σε αυτή την επίθεση», δήλωσε ο Ισραηλινός πρέσβης μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM. Είναι ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, αναφέρει κεντρικό άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.

«Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφνιδιαστήκαμε» είπε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ πρότεινε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. «Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφνιδιαστήκαμε», είπε ο Λάπιντ, πρώην πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. «Θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό μας ενωμένοι», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες αργότερα, το κυβερνών κόμμα Λικούντ ανακοίνωσε ότι ο Νετανιάχου κάλεσε τους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον Λαπίντ και τον Μπένι Γκαντς να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οι συνομιλίες για ένα τέτοιο σχηματισμό κυβέρνησης δεν είχαν γίνει γνωστοί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.