Εντονη είναι η ανησυχία στην Πολωνία ενόψει των εκλογών που θα λάβουν χώρα τη 15η Οκτωβρίου. Συγκεκριµένα, οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις αναδεικνύουν το εθνικιστικό κόµµα PiS (Νόµος και ∆ικαιοσύνη) µπροστά στις δηµοσκοπήσεις µε 32,3%, µε τη Φιλελεύθερη Πολιτική Πλατφόρµα (P.O.) του Ντόναλντ Τουσκ να βρίσκεται στο 26,4%, τον Τρίτο ∆ρόµο στο 12,1%, την ακροδεξιά Συνοµοσπονδία στο 9% και τη Νέα Αριστερά στο 8,1%.

Προβληματισμός και διαμαρτυρίες για την ακροδεξιά στην Πολωνία

Πριν από µερικές ηµέρες έλαβε χώρα το µεγαλύτερο συλλαλητήριο που πραγµατοποιήθηκε ποτέ στη Βαρσοβία, µε τη συµµετοχή περίπου ενός εκατοµµυρίου ανθρώπων. Πρωταγωνιστής της συγκέντρωσης ήταν ο Ντόναλντ Τουσκ, που έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως είναι «η µεγαλύτερη πολιτική διαδήλωση στην ιστορία της Πολωνίας». Σύµφωνα µε τον ίδιο, το PiS έχει σκοπό να βγάλει την Πολωνία από την Ε.Ε. (µε το κόµµα να το αρνείται), αλλά επεσήµανε ότι οι εκλογές αυτές είναι κρίσιµες για τα δικαιώµατα µειονοτήτων και γυναικών.

Το εθνικιστικό κόµµα βρίσκεται στην εξουσία εδώ και οχτώ χρόνια, µε την προεκλογική του εκστρατεία να επικεντρώνεται σε αντιµεταναστευτική ρητορική, επικαλούµενο την «εθνική ασφάλεια» και την ταυτόχρονη παροχή χρηµάτων προς οικογένειες και ηλικιωµένους. Ταυτόχρονα, σε κάθε ευκαιρία «αποκρούει» τις επικρίσεις της ∆ύσης περί υπονόµευσης των δηµοκρατικών κανόνων και του κράτους ∆ικαίου, επισηµαίνοντας ότι οι ρυθµίσεις «θα απαλλάξουν τη χώρα από τα κατάλοιπα του κοµµουνισµού» και θα την κάνουν πιο δίκαιη, ενώ οι αλλαγές στα δηµόσια ΜΜΕ «θα τα απαλλάξουν από την ξένη επιρροή».

Ανησυχία για τη Σλοβακία

Προβληµατισµό επίσης προκαλεί η νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας, καθώς το λαϊκιστικό κόµµα του Ρόµπερτ Φίτσο κέρδισε τις εκλογές.

Το Smer-S.D. έχει σαφείς θέσεις υπέρ της Μόσχας, µε την ανησυχία να εντείνεται, καθώς ο ίδιος ο Φίτσο προεκλογικά δήλωσε ότι, αν έρθει το κόµµα του στην εξουσία, δεν θα στείλει «ούτε σφαίρα» στην Ουκρανία, όπως δήλωσε πρόσφατα ο 59χρονος. Θυµίζουµε ότι η Σλοβακία, ως µέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., έχει συνεισφέρει σηµαντικά στη στρατιωτική βοήθεια της Ουκρανίας µετά τη ρωσική εισβολή, ενώ στο παρελθόν ο Φίτσο είχε δηλώσει πως «ο πόλεµος στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014, όταν Ουκρανοί φασίστες σκότωσαν άµαχους ρωσικής καταγωγής», κάτι που αποτελεί αφήγηµα της Ρωσίας.

Το Smer-S.D. το 2006 από κυβερνητική θέση συµµάχησε µε το ακροδεξιό SNS, γνωστό για τις αντιµεταναστευτικές και λαϊκιστικές θέσεις του, κάτι που το 2015 και εν µέσω µεταναστευτικής κρίσης εκµεταλλεύτηκε ο πρώην πρωθυπουργός και νυν νικητής των εκλογών. Ταυτόχρονα, µια κυβέρνηση του Ρόµπερτ Φίτσο δηµιουργεί τη δυνατότητα συµµαχίας µε τον Ορµπαν, επίσης αντίθετο στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και µε ακραίες θέσεις σε κοινωνικά θέµατα, όπως το Μεταναστευτικό.

Αυτό το γεγονός, σε συνδυασµό µε το δηµοσκοπικό προβάδισµα του PiS στην Πολωνία, δηµιουργεί τον φόβο για ένα ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό µπλοκ εντός της Ε.Ε., µε τα ακροδεξιά κόµµατα να έχουν «αναθαρρήσει» και να επεκτείνουν τη ρητορική µίσους, καθώς και τις προεκλογικές τους εξαγγελίες για αυτονοµία απέναντι στην Ένωση.

Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής» στις 8/10