Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο διάγγελμά του το βράδυ του Σαββάτου, κάλεσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να συσπειρωθούν ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, δηλώνοντας "είμαστε σε πόλεμο".

Σε νέα κίνηση ενδεικτική της πολεμικής ατμόσφαιρας που κυριαρχεί στο Ισραήλ μετά από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς , που έχει βυθίσει στο πένθος τη χώρα που μετρά τουλάχιστον 600 νεκρούς ο Νετανιάχου ενεργοποίησε το άρθρο 40 του ισραηλινού συντάγματος που δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων στο Στρατό, που έχει το «ελεύθερο» για μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο πόλεμος που κηρύχθηκε από τη Χαμάς που εκτόξευσε χιλιάδες πυραύλους προς το Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου και συνοδεύτηκε από εισβολή εκατοντάδων μαχητών στο Ισραήλ, έγινε σε μία ημερομηνία με ειδική σημασία. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους φέρνουν μνήμες από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το 1973, στις 6 Οκτωβρίου 1973, στην πιο ιερή γιορτή των Εβραίων, την ημέρα του Εξιλασμού, οπότε μια συμμαχία αραβικών κρατών, με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία, εισέβαλε αιφνιδιαστικά σε μια απροετοίμαστη χώρα περνώντας τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός στο Σινά και τα Υψώματα του Γκολάν στο βορρά.

Τι προβλέπει το άρθρο 40

Το κράτος μπορεί να αρχίσει πόλεμο μόνο κατόπιν κυβερνητικής απόφασης.

Η κοινοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης για την έναρξη πολέμου σύμφωνα με τη διάταξη του εδαφίου (α) θα υποβάλλεται στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Κνεσέτ (Κοινοβούλιο του Ισραήλ) το συντομότερο δυνατό- ο Πρωθυπουργός θα ενημερώνει επίσης την ολομέλεια της Κνεσέτ το συντομότερο δυνατό- η κοινοποίηση σχετικά με τις στρατιωτικές ενέργειες που αναφέρονται στο εδάφιο (β) θα δίδεται στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Κνεσέτ το συντομότερο δυνατό.

«Πράσινο φως» για πόλεμο από το Υπουργικό Συμβούλιιο σε Νετανιάχου

Έγκριση στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά των Παλαιστινίων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο, έδωσε το βράδυ του Σαββάτου το υπουργικό συμβούλιο.

Η εξουσιοδότηση του Συμβουλίου προς τον Νετανιάχου, αντανακλά τις δημόσιες δηλώσεις που είχε κάνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για «σκληρή απάντηση στον εχθρό» και θα του επιτρέψει να διατάξει σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Η δήλωση του υπουργικού συμβουλιου θα υποβληθεί αύριο προς έγκριση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Ασφάλειας της Κνεσέτ και αργότερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα πρέπει να δηλώσει την κίνηση και ενώπιον της Ολομέλειας της Κνεσέτ.

Τη Δευτέρα, επίσης, η Επιτροπή θα επικυρώσει αναδρομικά την απόφαση της κυβέρνησης για εκτεταμένη κινητοποίηση των εφεδρειών και την απόφαση για την κήρυξη ειδικής κατάστασης στο εσωτερικό μέτωπο.

Το διάγγελμα Νετανιάχου

Σε διάγγελμα μετά τη νέα επίθεση, την εκτόξευση 150 ρουκετών από τη Χαμάς, προχώρησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, λίγη ώρα μετά το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, με το οποίο εξέφρασε την ακλόνητη στήριξή του στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου στο διάγγελμά του μίλησε ξεκάθαρα για πόλεμο, ενώ έχει καλέσει την αντιπολίτευση σε σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. Υποσχέθηκε δε εκδίκηση και έκανε λόγο για πρωτοφανή ενέργεια εχθρότητας κατά του Ισραήλ.

Υποσχέθηκε, ακόμη, ότι θα νικήσει τη Χαμάς αλλά υπογράμμισε ότι ο πόλεμος θα έχει διάρκεια.«Έχουν σκοτωθεί γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ενώ η Χαμάς έχει αιχμαλωτίσει και κόσμο» τόνισε.

«Το Ισραήλ θα απαντήσει σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να το πλήξει» ξεκαθάρισε δε ο Νετανιάχου.

«Ό,τι συνέβη σήμερα δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στο Ισραήλ. Θα πάρουμε εκδίκηση για αυτήν τη μαύρη μέρα» υπογράμμισε.

«Ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει άμεσα όλες τις δυνάμεις του για να απενεργοποιήσει τις δυνατότητες της Χαμάς. Θα τους πλήξουμε μέχρι θανάτου, θα τους εκδικηθούμε για τη μαύρη μέρα που επέφεραν στο κράτος του Ισραήλ και στους πολίτες του», συνέχισε.

Χαρακτηρίζοντας τη Γάζα ως την «πόλη του κακού», ο Νετανιάχου δήλωσε: «Όλα αυτά τα μέρη που κρύβεται η Χαμάς (...) θα τα μετατρέψουμε σε ερείπια». «Λέω στους κατοίκους της Γάζας: "φύγετε από εκεί τώρα γιατί θα επιχειρήσουμε παντού με όλη μας τη δύναμη"».