Η επιχείρηση της Χαμάς που «έπιασε στον ύπνο» το Ισραήλ ήταν ένα εξαιρετικά καλά οργανωμένο σχέδιο που απαιτούσε μια ισχυρή ηγεσία και προσεκτικό σχεδιασμό. Ο άνθρωπος που φέρεται να ήταν πίσω από την επιχείρηση είναι ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Το αυτό το πρόσωπο αναδείχθηκε από το σκοτάδι μέσω βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα το μεσημέρι του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Η φωνή στο βίντεο ανήκει (ή υποτίθεται ότι ανήκει) στον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής αντάρτικης οργάνωσης. "Αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος σε όλα αυτά, ώστε ο εχθρός να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να γλεντά χωρίς να αναλογιστεί", έλεγε.

Σε ένα άρθρο τους, οι Financial Times αποτυπώνουν την ανοδική πορεία του Ντέιφ προς την κορυφή της Χαμάς, επισκιάζοντας ακόμα και τους αντιπάλους του στον κόσμο της Φατάχ, την πιο συντηρητική αντίπαλη φατρία.

Εντούτοις, λίγα πράγματα είναι αυτά που πραγματικά γνωρίζουμε για αυτόν, εξαιτίας μιας ζωής που βρίσκεται στο σκοτάδι. Οι λίγοι που τον γνώρισαν τη δεκαετία του 1980 αναφέρουν ότι ακόμη και τότε χρησιμοποιούσε το όνομα "Ντέιφ", ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι γνώριζαν το πραγματικό του όνομα, Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ Αλ-Μάσρι.

Μέχρι σήμερα, υπάρχει μόνο μία φωτογραφία του.

Γεννημένος στο προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις κατά τη δεκαετία του '60, ο Ντέιφ είχε θείο και πατέρα που συμμετείχαν σε επιθέσεις από ένοπλους Παλαιστίνιους τη δεκαετία του '50.

Ενήλικος πλέον, τη δεκαετία το '80, μπήκε στη Χαμάς και πέρασε -όπως και πολλοί άλλοι- από φυλακές. Όσοι τον έχουν γνωρίσει μιλάνε για έναν ήσυχο άνθρωπο που δεν ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές αντιπαλότητες των παλαιστινιακών φατριών, εξελίσσει όμως τις τακτικές του. Συγκρατούμενός του τον θυμάται να είναι επικεντρωμένος στα στρατιωτικά, έναν πατριώτη που έφτιαχνε σκίτσα για να διασκεδάζουν οι σύντροφοί του.

Αλλά την ίδια ώρα ο Ντέιφ είναι αμετάπειστος στο ότι η ισραηλινο-αραβική σύγκρουσης θα λυθεί και με τη βία. Όπως άλλοι στη Χαμάς, ο Ντέιφ θεωρεί τις Συμφωνίες του Όσλο, οι οποίες στα τέλη της δεκαετίας του 1990 υποσχέθηκαν μια ειρηνευτική διευθέτηση, ως προδοσία της παλιαστινιακής αντίστασης.

Το πολεμικό του ψευδώνυμο Ντέιφ είναι «Ο Επισκέπτης», παραπέμποντας στην συνήθεια των Παλαιστινίων που είναι στην παρανομία να περνούν κάθε βράδυ και σε άλλο σπίτι για να αποφύγουν τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Έχει και μια δόση ειρωνείας γιατί πριν από 20 χρόνια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή άφησε τον Ντιέφ σε αναπηρικό καροτσάκι αφού έχασε ένα χέρι και ένα πόδι. Αλλά, παρά την αναπηρία του, καταφέρνει να ξεφεύγει από τους Ισραηλινούς και να σχεδιάζει επιχειρήσεις.

Η δράση του «Επισκέπτη» είναι πλούσια και αιματηρή.

Το Ισραήλ τον θεωρεί υπεύθυνο για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Μόνο αυτές που «υπέγραψε» το 1996 σκότωσαν πάνω από 50 αμάχους.

Στο παρελθόν ο Ντέιφ κατασκεύαζε βόμβες ενώ ήταν ο αρχιτέκτονας ενός δεκαετούς προγράμματος για τη διάνοιξη ενός δικτύου σηράγγων κάτω από τη Γάζα. Λέγεται ότι μαθήτευσε κοντά στον Γιάχια Αγιάς, έναν βομβιστή με το ψευδώνυμο «Μηχανικός» που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ το 1996 με ένα κινητό τηλέφωνο γεμάτο εκρηκτικά.

Η μορφή του Ντέιφ έχει εμπνεύσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό μέσα στη Χαμάς και περισσότερο ίσως ανάμεσα στους νέους. Η τελευταία επιχείρηση μάλλον θα εκτοξεύσει τη φήμη του.

Ο ίδιος πιστεύει ότι τώρα πλέον «δεν θα υπάρξει εκεχειρία» με το Ισραήλ, «μόνο αντίποινα».