Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο πόλεμος στο Ισραήλ μαίνεται, ενώ νωρίτερα σήμερα ήχησαν σειρήνες στην Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς, όπως μεταδίδει το Reuters, επιβεβαίωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους προς την Ιερουσαλήμ. «Εκτοξεύσαμε ρουκέτες ως απάντηση στον βομβαρδισμό σπιτιών αμάχων», φέρεται να υποστήριξε η Χαμάς, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα στην πρωτεύουσα του Ισραήλ ήχησαν οι σειρήνες, ενώ στο Ισραήλ πραγματοποιούνται επιθέσεις και από το έδαφος του Λιβάνου. Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αεροπορικές επιθέσεις σε λιβανέζικο έδαφος, χωρίς ωστόσο να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ από το πρωί της Δευτέρας συνεχείς είναι οι εκατέρωθεν βομβαρδισμοί στο Ισραήλ και τη Γάζα, με σοβαρές απώλειες αμάχων.


Πόλεμος στο Ισραήλ: Ισοπεδώνεται η Γάζα

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις μετά τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, όπου ισοπέδωσε κτίρια, έκανε γνωστό πως ανέπτυξε δυνάμεις εναντίον ύποπτης διείσδυσης από τον Λίβανο, που καταγράφηκε στα βόρεια σύνορα.

«Ελήφθη μια αναφορά σχετικά με τη διείσδυση ενός αριθμού υπόπτων στο ισραηλινό έδαφος από το έδαφος του Λιβάνου. Στρατιώτες των IDF έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, όπως μετέδωσε το Reuters.

Παράλληλα, ο ισραηλινος στρατός έκανε γνωστό πως δύο οβίδες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στα εδάφη της χώρας, χωρίς να έχουν καταγραφεί θύματα.  



Σύμφωνα με το ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο, έχει σημειωθεί ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και ατόμων που φαίνεται να έχουν καταστρέψει φράχτη και να έχουν περάσει τα σύνορα από τον Λίβανο.

Οι κάτοικοι της Μααλότ, πόλης στο βόρειο Ισραήλ, έλαβαν οδηγίες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ "είχε υποσχεθεί πως δεν θα μπει στις μάχες"

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου σε πρόσφατες δηλώσεις του αποκάλυψε την υπόσχεση από τη Χεζμπολάχ προς την κυβέρνηση της χώρας ότι δεν θα παρέμβει στις μάχες.

Ο υπουργός Αμπντουλάχ Αμπού Χαμπίμπ έκανε τα σχόλια αυτά στην αραβική εφημερίδα Al-Sharq al-Awast το Σάββατο, πριν η Χεζμπολάχ ανακοινώσει ότι επιτέθηκε σε ισραηλινές θέσεις στην περιοχή του όρους Ντοβ.

Σύμφωνα με τον Αμπού Χαμπίμπ, η Χεζμπολάχ δεσμεύτηκε να μην επέμβει εκτός, εάν «το Ισραήλ εκφοβίσει και παρενοχλήσει τον Λίβανο».


Το πρωί της Κυριακής η οργάνωση του Λιβάνου, που έχει εκφράσει τη στήριξή της στη Χαμάς, «χτύπησε» ισραηλινές θέσεις σε μια λεπτή λωρίδα εδάφους στα Υψιπέδα του Γκολάν που κατέχει το Ισραήλ από το 1967. Οι Ισραηλινοί απάντησαν εξαπολύοντας πυρά στον νότιο Λίβανο.