Ο πόλεμος στο Ισραήλ μαίνεται, με τις δύο εμπόλεμες πλευρές, δηλαδή το Ισραήλ και τη Χαμάς, να ψάχνουν τους συμμάχους τους. Ο πόλεμος στο Ισραήλ αποτελεί και ένα ερωτηματικό, για το κατά πόσο η Χαμάς αντιπροσωπεύει την Παλαιστίνη

Οι ηγέτες των ισχυρών κρατών-δυνάμεων αντέδρασαν με διαφορετικούς τρόπους στην επίθεση της Χαμάς και τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Η κατάσταση που επικρατεί μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο, είναι δραματική και ουδείς γνωρίζει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στο Ισραήλ.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Χαμάς

Σύμφωνα με το MEGA, από τον πόλεμο στο Ισραήλ, που έχει ήδη συμπληρώσει 48 ώρες, φαίνονται οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοι της Χαμάς. 

*Ταλιμπάν-Αφγανιστάν

*Ιράν

*Κατάρ

*Συρία

*Χεσμπολάχ

«Φιλική διάθεση» προς τη Χαμάς έχει δείξει η Τουρκία.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιοι είναι αντίπαλοι της Χαμάς


*Ισραήλ

*ΗΠΑ

*Αίγυπτος

*Ιορδανία

*Σαουδική Αραβία

*Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα



Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιοι χαρακτήρισαν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση


Εκείνοι που έχουν χαρακτηρίσει την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση είναι οι εξής:

*ΗΠΑ
*Καναδάς
*Αυστραλία
*Ηνωμένο Βασίλειο
*Ισραήλ
*ΕΕ
*Ιαπωνία

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι είπε στην «Απογευματινή» ο πρέσβης Νόαμ Κατζ

«Ποταμός» ήταν ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Νόαμ Κατζ, που παραχώρησε συνέντευξη στην «Α» την πιο κρίσιμη χρονική στιγμή για το Μεσανατολικό.

Όπως εξήγησε ο κ. Κατζ, η Χαμάς πολεμά σαν τον ISIS. Ξεκαθάρισε ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι η συνηθισμένη ανάφλεξη με τη γνωστή ολιγοήμερη διάρκεια. Είναι πόλεμος, είπε. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση για την αλληλεγγύη που έδειξε από την πρώτη στιγμή.

Με ταυτόχρονες ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καταδίκαζαν την επίθεση της Χαμάς τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Ο Νίκος Δένδιας, χθες, τόνισε την ανάγκη προστασίας όλων των αμάχων. Ανάγκη που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα και την Ελλάδα. Το Τελ Αβίβ εκτιμά τη στάση της Αθήνας. Στον αντίποδα, το τουρκικό «χάδι» στα στελέχη της Χαμάς χαρακτηρίστηκε τεράστιο λάθος από τον Ισραηλινό πρέσβη.

«Η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ»

Κύριε πρέσβη, πόσο εκτιμάτε ότι θα διαρκέσει ο πόλεμος;

Θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη. Δεν είναι συνηθισμένο αυτό που συμβαίνει. Νέοι άνθρωποι απήχθησαν στη Γάζα. Γυναίκες και παιδιά είναι όμηροι. Τους εξευτελίζουν και τους βασανίζουν. Τα οπτικά υλικά είναι πολύ βάρβαρα. Ελπίζω να μην τα δείτε ποτέ. Διότι είναι φρικτό, θυμίζουν τη δράση του ISIS. Η αντίδραση του Ισραήλ θα είναι ανάλογη. Αν θέλετε να συγκρίνετε την κατάσταση του αιφνιδιασμού και το μέγεθος, είναι όπως η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Έχουμε δύσκολες, σκληρές ημέρες μπροστά μας.

Η Τουρκία δεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς. Πώς κρίνετε τη στάση της Άγκυρας και την υποστήριξη που παρέχει στην οργάνωση;

Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε δίνει την οποιαδήποτε νομιμοποίηση στη Χαμάς είναι απολύτως λάθος. Λάθος ηθικά. Κάνει πολιτικό, στρατηγικό λάθος. Ζητήσαμε από τους Τούρκους να μη φιλοξενούν στελέχη της Χαμάς ή λειτουργούς και γενικώς να μην υποστηρίζουν τη Χαμάς. Άρα, ευχαριστούμε όλες τις χώρες που το αντιλαμβάνονται αυτό και στέκονται στο πλευρό μας και πιστεύουμε ότι όλες οι άλλες είναι εντελώς λάθος. Διότι όποιος υποστηρίζει τη Χαμάς υποστηρίζει μια εγκληματική οργάνωση κι επομένως είναι «σύμφωνος» με αυτές τις πρακτικές.

Τον τελευταίο καιρό, η Τουρκία προσπαθούσε να επαναπροσεγγίσει το Ισραήλ. Θα επηρεάσουν οι εξελίξεις τις διμερείς σας σχέσεις την επόμενη ημέρα του πολέμου;

Πράγματι, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας με την Τουρκία. Αλλά δεν θα φτάσει ποτέ στο επίπεδο των στρατηγικών σχέσεων φιλίας που έχουμε αναπτύξει με την Ελλάδα και την Κύπρο. Εμείς είμαστε Δημοκρατίες που μοιραζόμαστε περισσότερα από απλά συμφέροντα. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες.

Υπάρχει ανησυχία για τους Έλληνες που παραμένουν στην εμπόλεμη ζώνη. Ποια είναι η δική σας σύσταση;

Οι Έλληνες δεν είναι στην περιοχή των εχθροπραξιών. Δεν είναι στον Νότο. Παρ’ όλα αυτά, καλό θα ήταν να μείνουν στα ξενοδοχεία και τα καταφύγια, έως ότου καταστεί εφικτή η απομάκρυνσή τους αεροπορικώς.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή