Από τη στιγμή που άρχισε ο πόλεμος στο Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος μπορεί να βρεθούν μπλεγμένες χωρίς να θέλουν, όπως σχολίασε τουρκολόγος στην εκπομπή «Live News» του MEGA. 

Συγκεκριμένα, ο πόλεμος στο Ισραήλ μπορεί να αφορά, ακόμα και στο εγγύς μέλλον, χώρες οι οποίες συνδέονται με τις εμπόλεμες πλευρές τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτικά, με την Ελλάδα και την Κύπρο να βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία. 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ελλάδα και Κύπρος δεν είναι άμοιρες του τι θα συμβεί στο μέλλον

Μιλώντας στο «LIVE NEWS» για τον πόλεμο στο Ισραήλ, o τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος επισήμανε πως η Ελλάδα και η Κύπριος πρέπει να είναι σε εγρήγορση, καθώς, όπως είπε, είμαστε στην ευρύτερη εικόνα αυτής της γεωπολιτικής «κλειδαριάς».

«Είμαι συγκλονισμένος από τα πλάνα. Το ζητούμενο είναι σε τι ωφελείται ο λαός της Παλαιστίνης από το χτύπημα της Χαμάς. Μου κάνει εντύπωση πως το όνομα της Χαμάς δεν έχει πουθενά το προσωνύμιο της Παλαιστίνης. Εάν το μεταφράσουμε, έχει μέσα τη λέξη Ισλάμ και όχι την Παλαιστίνη. Σε τίποτα δεν ωφελεί τους δύο λαούς αυτό που γίνεται. Ακούσαμε τον υπουργό Αμύνης να λέει πως θα ισοπεδωθεί η Γάζα. Εάν δεν πάει το πεζικό, δεν μπορούμε να πούμε πως θα εξαλειφθεί ο κίνδυνος», είπε αρχικά.

«Η Χεζπολάχ σημαίνει το κόμμα του θεού, ούτε εκεί υπάρχει μέσα η Παλαιστίνη. Δυστυχώς, και η Κύπρος και η Ελλάδα είμαστε στην ευρύτερη εικόνα αυτής της γεωπολιτικής "κλειδαριάς" και δεν είμαστε άμοιροι του τι θα συμβεί στο μέλλον. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση».



Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Ιώβ Γκάλαντ και τον Νόαμ Κατζ


Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον ομόλογό του στο Ισραήλ, Ιώβ Γκάλαντ.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας «στο Ισραήλ για τις επιθέσεις που δέχθηκε, ιδίως εναντίον αμάχων και παιδιών», όπως σημείωσε σε δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Για την Ελλάδα, η προστασία των αμάχων, όπου κι αν βρίσκονται, παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Στο ίδιο πλαίσιο, είχα επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη του Ισραήλ, Νόαμ Κατζ, στον οποίο μετέφερα τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τα θύματα και ευχήθηκα ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», τόνισε.