Ως συνέπεια της «λανθασμένης» μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας περιέγραψε ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ τις εικόνες υποστηρικτών της Χαμάς να πανηγυρίζουν στους δρόμους των γερμανικών πόλεων και ζήτησε την τιμωρία της οργάνωσης, προκειμένου να μην μπορέσει να επαναλάβει ενέργειες όπως η πρόσφατη επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

«Βρίσκω επώδυνους τους πανηγυρισμούς γι' αυτό που συνέβη, το οποίο τυπικά αποτελεί και εγκληματική πράξη. Ήταν μεγάλο λάθος να μπουν στη χώρα τόσοι πολλοί άνθρωποι με εντελώς διαφορετικό πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο, διότι έτσι δημιουργούνται ομάδες (διαφορετικών) συμφερόντων», δήλωσε ο κ. Κίσινγκερ σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική υπηρεσία της Welt.

Ο βετεράνος πολιτικός, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, δεν απέκλεισε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, ούτε επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, το οποίο, όπως είπε, υποστηρίζει τη Χαμάς. «Είναι αδιανόητο για τους Ισραηλινούς η διεθνής κοινότητα να συζητήσει με εκείνους που ξεκίνησαν τη σύγκρουση, που σκότωσαν τόσους ανθρώπους και πήραν τόσους ομήρους. Πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους τιμωρία. Πρέπει να υπάρξει σοβαρός περιορισμός των δυνατοτήτων (της Χαμάς) προκειμένου να μην επαναλάβει τέτοιες πράξεις», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η Χαμάς θα πρέπει να αποκλειστεί από οποιονδήποτε πολιτικό ρόλο και το Ισραήλ να «επανεδραιώσει την εθνική κυριαρχία του» στην περιοχή.

Κίσινγκερ: Ο πόλεμος θα επηρεάσει και την Ευρώπη

Ερωτώμενος σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κίσινγκερ τόνισε ότι θα πρέπει «να καταστήσει σαφές στις χώρες που σχεδιάζουν να εμπλακούν στη σύγκρουση ότι θα πληρώσουν το τίμημα γι' αυτό», καθώς ο πόλεμος θα επηρεάσει και την Ευρώπη, ενώ, ειδικά για τη Γερμανία, ανέφερε ότι «θα πρέπει να δώσει την άνευ όρων πολιτική στήριξή της στο Ισραήλ, εν ανάγκη και στρατιωτική».

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει τον κίνδυνο να κλιμακωθεί και να φέρει άλλες αραβικές χώρες στον πόλεμο», προειδοποίησε, ενώ υπενθύμισε τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, κατά τον οποίο ένας αραβικός συνασπισμός με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία επιτέθηκε στο Ισραήλ.

Ο πραγματικός στόχος της Χαμάς και των υποστηρικτών της «μπορεί μόνο να είναι να κινητοποιήσουν τον αραβικό κόσμο εναντίον του Ισραήλ και να ξεφύγουν από την τροχιά των ειρηνικών διαπραγματεύσεων», είπε ο Κίσινγκερ. Είναι επίσης «πιθανό» ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αναλάβει δράση κατά του Ιράν, εάν θεωρεί ότι η Τεχεράνη είχε ρόλο στη διάπραξη της επίθεσης, πρόσθεσε ο πρώην κορυφαίος διπλωμάτης.

Γενικότερα, είπε ο  Κίσινγκερ, η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ αντιπροσωπεύουν μια «θεμελιώδη επίθεση στο διεθνές σύστημα».