Ο πόλεμος στο Ισραήλ αλλάζει εντελώς το τοπίο στη Μέση Ανατολή ανατρέποντας και τις γεωπολιτικές ισορροπίες, τις συμμαχίες και τις συνεργασίες εν γένει. Έβδομη ημέρα του εφιάλτη και οι θέσεις πλέον είναι σαφείς. Η Ελλάδα ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι κατά της τρομοκρατίας, διότι εδώ δεν μιλάμε για έναν πόλεμο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά για έναν πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ουσιαστικά, μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, της χώρας που χρηματοδοτεί τη Χαμάς.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το παιχνίδι του Ερντογάν

Από την άλλη, η Τουρκία τείνει ξανά χέρι βοηθείας στη Χαμάς, που διαχρονικά την υποστηρίζει. Κόβοντας έτσι κάθε νήμα επαφής με το Ισραήλ, αλλά και με τις ΗΠΑ. Αυτό αποδεικνύουν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, όταν αναφερόμενος στον πόλεμο αναρωτήθηκε τι δουλειά έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή και στέλνουν αεροπλανοφόρο, ενώ μίλησε «για σφαγές στη Γάζα».

«Κερασάκι» στην τούρτα οι τοποθετήσεις του για το Ισραήλ. «Το Ισραήλ δεν πρέπει να ξεχνά ότι, αν συμπεριφέρεται ως οργάνωση παρά ως κράτος, θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, καταγγέλλοντας τις «επονείδιστες μεθόδους» τις οποίες χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα.

Αργά ή γρήγορα, πάντως, οι Ισραηλινοί και φυσικά οι Αμερικανοί θα κάνουν «ταμείο» και τότε η προσπάθεια που έκανε ο Ερντογάν τους τελευταίους μήνες να επαναπροσεγγίσει το Ισραήλ θα πέσει στο κενό.

Σταθερά δίπλα στο Ισραήλ η Ελλάδα

Στον αντίποδα, η Ελλάδα είχε ανέκαθεν σταθερή κι υπεύθυνη θέση στο Παλαιστινιακό, την οποία υποστηρίζει μέχρι και σήμερα. Τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους, στα εδαφικά όρια του 1967, αλλά φυσικά στηρίζει και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Άλλωστε, με το Ισραήλ μάς συνδέει πλέον και στρατηγική σχέση.

Ταυτόχρονα, ακούστηκε από επίσημα χείλη η αλήθεια για τη Χαμάς, το κακό, δηλαδή, που προκαλεί όχι μόνο στους αμάχους του Ισραήλ αλλά και στους ίδιους τους Παλαιστίνιους. «Η Χαμάς υποθηκεύει τις προσδοκίες των Παλαιστινίων», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο του ΝΑΤΟ, που έγινε στις Βρυξέλλες. Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.

Γέφυρα με τον αραβικό κόσμο

Τις σοβαρές αλλαγές που προκύπτουν στη «γειτονιά» μας ως απόρροια του πολέμου συζητούσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τους αξιόπιστους συμμάχους της Ελλάδας στην περιοχή. Ο Έλληνας υπουργός είδε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, Φαϊζάλ αλ Σαούντ, με δεδομένο ότι η Αθήνα αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι να συζητάμε εμείς με τη Σαουδική Αραβία, τώρα που το Ισραήλ δεν μπορεί.

Ο κ. Γεραπετρίτης συνάντησε, επίσης, στο Άμπου Ντάμπι, τον Εμιρατινό ομόλογό του σεΐχη Αμπντάλα. Υπενθυμίζεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η πρώτη χώρα του Κόλπου που συνήψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2020, στο πλαίσιο των «συμφωνιών του Αβραάμ». Μάλιστα, τα Εμιράτα ξεχώρισαν από τους Άραβες εταίρους, καταδικάζοντας την επίθεση της Χαμάς από την πρώτη στιγμή, ενώ έστειλαν οικονομική βοήθεια ύψους 20.000.000 δολαρίων στους Παλαιστίνιους. 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή