Ως «ανοησίες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την εισήγηση μιας διακομματικής επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να προετοιμαστούν για έναν ταυτόχρονο πόλεμο με τη Ρωσία και την Κίνα.

Την ίδια ώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι αν γίνει πόλεμος κατά της χώρας του θα διεξαγόταν σε «εντελώς διαφορετικό επίπεδο» από εκείνον της Ουκρανίας.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη μια διακομματική επιτροπή, διορισμένη από το Κογκρέσο, ανέφερε στην έκθεσή της ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενους ταυτόχρονους πολέμους με τη Μόσχα και το Πεκίνο, ενισχύοντας τις συμβατικές δυνάμεις και τις συμμαχίες της και εκσυγχρονίζοντας τα πυρηνικά όπλα της.

Ο Πούτιν, που πρόκειται να επισκεφθεί την Κίνα αυτήν την εβδομάδα, είπε ότι οι ΗΠΑ πυροδότησαν την ένταση με το Πεκίνο, όταν συγκρότησαν τη συμμαχία AUKUS με την Αυστραλία και τη Βρετανία. Σημείωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν σχεδιάζουν μια στρατιωτική συμμαχία.

Διαβάστε επίσης: Απειλές Πούτιν για πυρηνικά: Αν η Ρωσία δεχτεί επίθεση δεν υπάρχουν πιθανότητες επιβίωσης για κανέναν

Από την άλλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν ο Πούτιν είπε ότι «δεν είναι υγιές» να κάνει κανείς σκέψεις για πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και όταν αυτές οι σκέψεις δημοσιοποιούνται προκαλείται ανησυχία στη Μόσχα. «Δεν νομίζω ότι αυτές είναι υγιείς σκέψεις στο μυαλό υγιών ανθρώπων, επειδή το να λέμε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία, τότε όλοι προετοιμαζόμαστε για πόλεμο επειδή ακολουθούμε το αρχαίο ρητό: αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε ένα απόσπασμα της συνέντευξης που αναρτήθηκε στο Telegram. «Αλλά θέλουμε ειρήνη», πρόσθεσε. «Επιπλέον, το να πολεμήσεις ταυτόχρονα με τη Ρωσία και την Κίνα είναι ανοησία, δεν νομίζω ότι είναι κάτι το σοβαρό. Νομίζω ότι απλώς φοβίζουν ο ένας τον άλλον», συνέχισε.

Πούτιν: «Τελείως διαφορετικός πόλεμος από αυτόν στην Ουκρανία»

Ο Πούτιν προειδοποίησε επίσης ότι ένας πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα ήταν πολύ διαφορετικός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Αν θέλουν να πολεμήσουν με τη Ρωσία, θα είναι ένας τελείως διαφορετικός πόλεμος, όχι μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Δείτε στη Μέση Ανατολή – είναι μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση – μπορείτε να τις συγκρίνετε; Αν μιλάμε για πόλεμο μεταξύ μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, τότε θα ήταν μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Δεν πιστεύω ότι άνθρωποι που είναι στα καλά τους μπορεί να σκεφθούν κάτι τέτοιο, όμως αν τους έρχονται τέτοιες σκέψεις, τότε ανησυχούμε», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Πούτιν καλεί σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και ότι η Κίνα πιθανότατα θα έχει ένα απόθεμα 1.500 πυρηνικών κεφαλών μέχρι το 2035 εάν συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό η αύξηση του οπλοστασίου της.

Ο Πούτιν ελέγχει περίπου 5.889 πυρηνικές κεφαλές, έναντι 5.244 που ελέγχει ο Μπάιντεν, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων. Από αυτές, η Ρωσία έχει περίπου 1.674 αναπτυγμένες στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 1.670.