Χώροι μαζικής συνάθροισης στη Γαλλία, όπως οι Βερσαλλίες και τα αεροδρόμια, έχουν δεχτεί αλλεπάλληλες απειλές για βόμβες τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν ο φόβος και η ανησυχία των Γάλλων και των τουριστών.

«Για λόγους ασφαλείας» το παλάτι των Βερσαλλιών εκκενώθηκε εκ νέου σήμερα, για τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες. Το Παλάτι των Βερσαλλιών εκκενώθηκε και πάλι την Τρίτη και παρέμεινε κλειστό για περισσότερες από δύο ώρες ύστερα από απειλή για βόμβα, ενώ το ίδιο είχε συμβεί και το περασμένο Σάββατο.

Στο τέλος της υψηλής τουριστικής περιόδου, περίπου 10-15 χιλιάδες επισκέπτες περπατούν καθημερινά σε όλη την τεράστια τοποθεσία όπου βρίσκεται το κάστρο του βασιλιά Λουδοβίκου XIV.

"Μας κρατούν ομήρους κάθε φορά"

Ύστερα από επίθεση με μαχαίρι που στοίχισε τη ζωή σε έναν δάσκαλο στο Αράς την Παρασκευή, η Γαλλία τέθηκε σε κατάσταση «έκτακτης επίθεσης», το υψηλότερο επίπεδο του συστήματος επαγρύπνησης και προστασίας.

Συναγερμός σήμανε σήμερα και στα αεροδρόμια. Η αρχή έγινε στη Λιλ και στη συνέχεια έκλεισαν τα αεροδρόμια της Νίκαιας, της Λιόν και της Τουλούζης και ακολούθησαν τα αεροδρόμια στη Ναντ και την Μποβέ.

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) επιβεβαίωσε «απειλές για βόμβες» και «εκκενώσεις από τερματικούς σταθμούς» αυτό το πρωί της Τετάρτης σε πολλά αεροδρόμια. «Οι απειλές ελήφθησαν μέσω email και τηλεφώνου», είπε ο εκπρόσωπος.

Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι «πολλά αεροδρόμια έχουν δεχθεί απειλές για επίθεση». «Ισχύει η αρχή της προφύλαξης» που απαιτεί εκκένωση από τα ενδιαφερόμενα αεροδρόμια, ανέφεραν οι Αρχές.

Ο συναγερμός στη Λιλ έληξε, ενώ στο Μπορντό υπήρξαν δύο ξεχωριστές απειλές. Αρχικά μια απλή «εγκαταλελειμμένη αποσκευή» προκάλεσε την εκκένωση τμήματος του αεροδρομίου, χωρίς τελικά να υπάρξει πραγματική απειλή. Στις αρχές του απογεύματος, το αεροδρόμιο του Μπορντό έλαβε τελικά ένα email που ανέφερε απειλή για βόμβα.

Ύποπτο πακέτο αναφέρθηκε και στην Τουλούζ. Έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη περίμετρος ασφαλείας, σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα. Αυτή η απειλή για βόμβα επηρεάζει «το πρόγραμμα πτήσεων και τις υπηρεσίες στον τερματικό σταθμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αεροδρόμιο.

Παρόμοια κατάσταση σημειώθηκε και στο αεροδρόμιο Μποβέ, που δέχτηκε επίσης απειλή για βόμβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τερματικοί σταθμοί εκκενώνονται. Η εναέρια κυκλοφορία δεν επανήλθε και οι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε γυμναστήριο της πόλης.

Στο αεροδρόμιο της Νίκαιας «η κατάσταση επέστρεψε στο φυσιολογικό» ύστερα από μια εγκαταλειμμένη αποσκευή στον τερματικό σταθμό 1. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το αεροδρόμιο της Νίκαιας που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, «υπήρξε απλώς μια ειδοποίηση για το ύποπτο πακέτο, κάτι συχνό, που απαιτούσε τη δημιουργία περιμέτρου ασφαλείας. Αλλά όλα έχουν επιστρέψει στο φυσιολογικό».

Στη Λιόν, οι Αρχές ανέφεραν ότι το αεροδρόμιο Λιόν-Μπρον έγινε στόχος «ψευδούς συναγερμού για βόμβα». Αυτό δεν είναι το κύριο αεροδρόμιο της πόλης. Σύμφωνα με το αεροδρόμιο της Λιόν, η κυκλοφορία στο Μπρον έχει αποκατασταθεί.

Τέλος, στη Ναντ χρειάστηκε να απομακρυνθούν περίπου χίλιοι άνθρωποι προκειμένου να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι. Οι ταξιδιώτες και το προσωπικό ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τον χώρο λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι. Το δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών της Νάντης Naolib ανέφερε στο X ότι τα λεωφορεία του «δεν μπορούσαν πλέον να εισέλθουν στην περίμετρο του αεροδρομίου». Σύμφωνα με το France 3, ο συναγερμός τελικά άρθηκε γύρω στη 1.45 μ.μ.