Ενώ ο πόλεμος στο Ισραήλ συνεχίζεται με παρεμβάσεις, ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα την περασμένη Δευτέρα είναι η πιο φρικτή στιγμή αυτού του 12ημέρου. Ο υπαίτιος για αυτήν έχει διαπράξει οπωσδήποτε έγκλημα πολέμου για το οποίο θα πρέπει να λογοδοτήσει, γι' αυτό, κιόλας, κάθε μία από τις πιθανές πλευρές απορρίπτει μετά βδελυγμίας να είναι εκείνη που έκανε, ηθελημένα ή αθέλητα, την επίθεση η οποία οδήγησε στην έκρηξη του νοσοκομείου στη Γάζα και τους εκατοντάδες νεκρούς. 

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC αποφάσισε, μέσω συστήματος ανάλυσης, να αποπειραθεί την αποσαφήνιση της κατάστασης και να βρει τον ένοχο. Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις και η Τζιχάντ, που είναι οι δύο κυριότεροι ύποπτοι για την επίθεση, τονίζουν ότι δεν είχαν οποιαδήποτε δραστηριότητα μέσα στη Γάζα και γύρω από αυτήν τη στιγμή της επίθεσης. 
 
Το BBC παραδέχεται ότι η αναζήτηση της αλήθειας είναι πιο δύσκολη από ποτέ. Το BBC Verify επιχείρησε να ξεδιαλύνει τι είναι και τι δεν είναι γνωστό, εξετάζοντας βίντεο, φωτογραφίες και άλλα στοιχεία, όπως μαρτυρίες, ενώ ένας ρεπόρτερ του βρετανικού μέσου βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης, όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση.

Η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνει, και επισημαίνει πως παράλληλα με τη σύγκρουση εξελίσσεται και ένας πόλεμος πληροφοριών, καθώς οι δύο πλευρές δίνουν διαφορετικές εκδοχές.

BBC: Το ακουστικό υλικό από την έκρηξη στη Γάζα

Η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας έγινε περίπου στις 19:00 τοπική ώρα. Βίντεο 20 δευτερολέπτων, που κυκλοφόρησε στα social media, φέρεται να δείχνει την έκρηξη. Αυτό ήταν και το πρώτο οπτικό στοιχεία που προέκυψε από το περιστατικό.

Σε αυτό ακούγεται, όπως αναφέρει το BBC, ο σφυριχτός ήχος ενός εισερχόμενου βλήματος και ακολουθεί έκρηξη και τεράστια φωτιά.

Ζωντανά πλάνα από το Al-Jazeera που προβλήθηκαν στις 18:59 τοπική ώρα έδειχναν ένα έντονο φως να υψώνεται στον ουρανό πάνω από τη Γάζα. Ορισμένοι σχολιαστές πρότειναν ότι πρόκειται για ρουκέτα η οποία φαίνεται να εκρήγνυται ή να διαλύεται. Από τα πλάνα, φαίνεται μια λάμψη μακριά, ακολουθούμενη από μια πολύ μεγαλύτερη έκρηξη πιο κοντά στην κάμερα που το BBC προσδιόρισε γεωγραφικά.

Άλλα πλάνα, που εμφανίστηκαν σε κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, έδειξαν αυτό που φαίνεται να είναι η ίδια έκρηξη από διαφορετικές γωνίες και αποστάσεις.

Δύο εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η επίθεση στο νοσοκομείο ήταν ατύχημα

Το BBC μίλησε με ειδικούς προκειμένου να διαπιστώσει αν τα διαθέσιμα στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της αιτίας της έκρηξης. Προς το παρόν τα ευρήματα δεν είναι σαφή. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι δεν συνάδουν με αυτό που θα περίμενε κανείς από μια τυπική ισραηλινή επιδρομή.

Ο Τζέι Άντρες Γκάνον, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, στις ΗΠΑ, λέει ότι η έκρηξη φαίνεται να είναι μικρή, κάτι που σημαίνει ότι η θερμότητα που δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση μπορεί να προκλήθηκε από υπολείμματα καυσίμων πυραύλων και όχι από έκρηξη πολεμικής κεφαλής.

Ο Τζάστιν Μπρονκ, ανώτερος ερευνητής στο Royal United Services Institute (Rusi) στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμφωνεί. Αν και είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι σε τόσο πρώιμο στάδιο, λέει, τα στοιχεία δείχνουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ένα αποτυχημένο τμήμα πυραύλου που χτύπησε στο πάρκινγκ και προκάλεσε πυρκαγιά καυσίμου.

Ο Γκάνον αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί από το υλικό αν το βλήμα πέτυχε τον προβλεπόμενο στόχο του.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες με τους οποίους ήρθε σε επαφή το BBC Verify εμφανίστηκαν απρόθυμοι να εκφράσουν την άποψή τους.

Ποια στοιχεία λήφθηκαν από το σημείο της έκρηξης

Το BBC κατάφερε να ταιριάξει τις λεπτομέρειες των κτιρίων και τη διάταξη του χώρου του νοσοκομείο Αλ Αχλί βάσει διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων, προκειμένου να διαπιστώσει ότι το νοσοκομείο ήταν ο τόπος της έκρηξης.

Με βάση αυτά, φαίνεται ότι η έκρηξη έγινε σε μια αυλή, μέρος του χώρου του νοσοκομείου. Οι εικόνες εδάφους, μετά την έκρηξη, δεν δείχνουν σημαντικές ζημιές στα γύρω κτίρια του νοσοκομείο. Σε αυτές φαίνονται καμένα αυτοκίνητα και καμένα σημεία.



Ο Κάνον Ρίτσαρντ Σιούελ Canon Richard Sewell, πρύτανης του κολεγίου St George's στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε στο BBC ότι περίπου 1.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι βρίσκονταν στην αυλή του νοσοκομείου όταν χτυπήθηκε, ενώ περίπου 600 ασθενείς και προσωπικό βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

Το ρεπορτάζ του Ρουσντί Αμπουλαούφ του BBC από το νοσοκομείο

Στο νοσοκομείο Αλ Αχλί βρέθηκε, το πρωί, ο ρεπόρτερ του BBC, Ρουσντί Αμπουλαούφ. Εκεί, μάρτυρες έκαναν λόγο για σκηνές καταστροφής και ανέφεραν ότι πτώματα συλλέγονταν μέχρι εκείνη την ώρα. Ένας άντρας τού είπε ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι βρίσκονταν στο νοσοκομείο όταν έγινε η έκρηξη.

Το BBC Verify τονίζει ότι αναλύει εικόνες και πλάνα από τα θύματα αναζητώντας στοιχεία από τα τραύματα που ενδεχομένως μπορούν να «πουν» κάτι για την έκρηξη.

Ισραήλ: Ο κρατήρας είναι πολύ μικρός για να έγινε από τα όπλα μας 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένα από τα κρίσιμα στοιχεία είναι η φύση του κρατήρα που άφησε πίσω της η έκρηξη.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) λένε ότι η απουσία ενός μεγάλου κρατήρα ή ζημιών από την έκρηξη σε παρακείμενα κτίρια αποδεικνύει ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από τα όπλα τους.

Το BBC σημειώνει ότι φαίνεται ένας μικρός κρατήρας. Η εικόνα που έπεται αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές. 



Ένα άλλο σημαντικό μέρος των αποδεικτικών στοιχείων που λείπουν είναι τα θραύσματα πυραύλων. Τα βλήματα συχνά αναγνωρίζονται από τα συντρίμμια του κελύφους τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί η προέλευση του βλήματος. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, το BBC Verify δεν είναι είδε αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία.

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα ηχητικό που υποστηρίζει ότι αποτελεί υποκλαπείσα συνομιλία μεταξύ δύο μαχητών της Χαμάς που αναγνωρίζουν ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από βλήμα που εκτοξεύτηκε από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ).

Όπως σχολιάζει, δεν είναι δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση αυτής της καταγραφής. Σε ανακοίνωσή της, η PIJ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη και κατηγόρησε το Ισραήλ για την έκρηξη.