Μία τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή εκτυλίσσεται στη Γάζα, με περίπου 600 παιδιά να παραμένουν παγιδευμένα κάτω από ερείπια, μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, αυξάνονται οι ανησυχίες για μολυσματικές ασθένειες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Ashraf al Qudra, δήλωσε: «Το υπουργείο πιστεύει ότι υπάρχουν επιζώντες στα ερείπια, αλλά η διαδικασία προσέγγισής τους παρεμποδίζεται σοβαρά λόγω των συνεχών αεροπορικών επιδρομών και της χαμηλής χωρητικότητας».

Ακόμα, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του υπουργείου ότι το Ισραήλ έπληξε το νοσοκομείο Αλ Αχλί την Τρίτη 17/10, κάνοντας λόγο για τον «μεγαλύτερο αριθμό θανάτων μέσα σε μία ημέρα στη σύγχρονη ιστορία της Γάζας».

Από την πλευρά του το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε από έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ από τη Γάζα.


Πόλεμος στο Ισραήλ: "Το υπουργείο ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη στόχευση εγκαταστάσεων υγείας"

«Το υπουργείο ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη στόχευση εγκαταστάσεων υγείας και καλεί τις ισραηλινές δυνάμεις να σταματήσουν αμέσως όλες τις επιθέσεις σε ιατρικές και ανθρωπιστικές υποδομές και προσωπικό», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Από τους 3.478 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν και τους 12.065 που τραυματίστηκαν, το 70% ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, πρόσθεσε το υπουργείο.

Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί σήμερα, Πέμπτη 19/10, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τοποθεσίες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και στον νότο -που το Ισραήλ είχε κηρύξει ασφαλή ζώνη-, εντείνοντας τους φόβους μεταξύ των 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που έχουν παγιδευτεί στο έδαφος ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος γι' αυτούς.

Το Ισραήλ συμφώνησε χθες να επιτρέψει στην Αίγυπτο να παραδώσει περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Πολλοί από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης έχουν περιορίσει τη διατροφή τους σε ένα γεύμα την ημέρα και πίνουν βρόμικο νερό εν μέσω λιγοστών προμηθειών. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι οι διασώστες μπορούν να ακούσουν κραυγές από ανθρώπους που πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από ερείπια στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι υγειονομικές Αρχές δήλωσαν ότι οι εκτιμήσεις βασίζονται σε κλήσεις κινδύνου που έλαβαν εν μέσω των εκτεταμένων αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στο έδαφος στον πόλεμο κατά της Χαμάς, ο οποίος έχει αφήσει νεκρούς περισσότερους από 3.300 Παλαιστίνιους, αν και αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Τόσες πολλές φορές οι γιατροί λένε ότι ακούνε τα θύματα να ουρλιάζουν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι' αυτό», είπε ο Μοχάμεντ Αμπού Σελμία, γενικός διευθυντής του Νοσοκομείου Σίφα, του μεγαλύτερου ιατρικού κέντρου της Γάζας. Τα συνεργεία διάσωσης εργάζονται μανιωδώς για να προσεγγίσουν θύματα που έχουν παγιδευτεί κάτω από σκυρόδεμα, μέταλλο και απομεινάρια κτιρίων στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, ενώ οι κρίσιμοι πόροι μειώνονται γρήγορα.

Οι υγειονομικές Αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια, τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα καταρρεύσουν σύντομα. Τα νοσοκομεία που λειτουργούν με εφεδρικές γεννήτριες λένε ότι έχουν καύσιμα για λίγες ακόμη ώρες.

«Η καταστροφή είναι τεράστια, υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί κάτω από τα ερείπια», είπε ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας, που παρέχει υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, με τη φωνή του να τρέμει.

Ο Eyad al-Bozom, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς, εξέφρασε την ανησυχία του για τα πτώματα τη Δευτέρα (16/10), μια ημέρα αφότου η παλαιστινιακή ομάδα πολιτικής άμυνας δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια.