Οι υδατικοί πόροι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Η σοβαρή έλλειψη νερού αποτελεί ζήτημα ζωής ή θανάτου για τον κόσμο στον παλαιστινιακό θύλακα.

Συγκεκριμένα, το Τελ Αβίβ διέκοψε ζωτικές παροχές προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας, μεταξύ αυτών και του νερού, ύστερα από την επίθεση με ρουκέτες της Χαμάς στο Ισραήλ πριν από δύο εβδομάδες περίπου.

Προσπαθώντας να εντοπίσουν πόσιμο νερό, απελπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν σκάψει πηγάδια κοντά στη θάλασσα ή σε σημεία του υδροφόρου ορίζοντα της Γάζας που είναι μολυσμένα με λύματα ή θαλασσινό νερό, σύμφωνα με την ertnews.gr.


ΠΟΥ: Οι υδατικοί πόροι της Λωρίδας της Γάζας ήταν ήδη ανεπαρκείς για τους κατοίκους


Ήδη πριν από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, οι υδατικοί πόροι της Λωρίδας της Γάζας ήταν ανεπαρκείς για την κάλυψη των ελάχιστων αναγκών των κατοίκων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η μοναδική φυσική πηγή γλυκού νερού στη Γάζα είναι ο παράκτιος υδροφόρος ορίζοντας που διατρέχει τη μεσογειακή ακτή από την Αίγυπτο μέχρι το κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της Γάζας.

Όμως, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ποιότητα των υπόγειων υδάτων υποβαθμίζεται επικίνδυνα εξαιτίας κυρίως της υπεράντλησης που οφείλεται στον πυκνό πληθυσμό της Λωρίδας και της αδυναμίας να αντικατασταθεί στον ίδιο ρυθμό από τα νερά των βροχών. Ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνεται επίσης από ακατέργαστα λύματα που καταλήγουν εκεί, μετατρέποντας σε μη πόσιμο το μεγαλύτερο μέρος του νερού που φτάνει στα σπίτια μέσα από το οικιακό δίκτυο.

Σαν αποτέλεσμα, υπολογίζεται ότι το 97% των κατοίκων της Γάζας εξαρτάται από ανεξέλεγκτα ιδιωτικά υδροφόρα οχήματα για την προμήθεια πόσιμου νερού, καθώς και από μικρής κλίμακας μονάδες αφαλάτωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Λόγω του εμπάργκο στην παροχή ρεύματος από το Ισραήλ, οι περισσότερες μονάδες αφαλάτωσης πλέον έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, εκτός από κάποιες πολύ μικρές που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.

Ο ΟΗΕ κάνει επείγουσα έκκληση για την προμήθεια ενεργειακών πόρων ώστε να επαναλειτουργήσουν οι μονάδες επεξεργασίας του νερού, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο κόσμος θα αρχίσει να πεθαίνει από δίψα και αφυδάτωση.

Πηγή: ertnews.gr