Σε μια πρωτοποριακή νομοθετική κίνηση, νεαρά άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών μπορούν πλέον να φιλοδοξούν να γίνουν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι στη Μάλτα.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση της Μάλτας αποκάλυψε προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα μπορούσαν να κάνουν τη Μάλτα να γίνει η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που επιτρέπει την εκλογή δημάρχου ή αντιδημάρχου κάτω των 18 ετών.

Επί του παρόντος, άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές τόσο ως ψηφοφόροι όσο και ως υποψήφιοι. Ωστόσο, δεν δικαιούνται να αναλάβουν τους ρόλους του δημάρχου ή του αντιδημάρχου, ανεξάρτητα από το αν θα εξασφαλίσουν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη καταμέτρηση.


Ο νέος νόμος για τους υποψήφιους δημάρχους

Το νέο νομοσχέδιο επιδιώκει την τροποποίηση του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας έτσι στους νέους υποψηφίους κάτω των 18 ετών τη δυνατότητα να αναλάβουν τον ρόλο του δημάρχου ή του αντιδημάρχου, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τους.

Ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Όουεν Μπονίτσι και η κοινοβουλευτική γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Άλισον Ζεράφα Τσιβέλι, ανακοίνωσαν το νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Μικρές τροπολογίες για μεγάλες αλλαγές

Είπαν ότι η κίνηση αυτή είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συμβολική αλλαγή. Είναι μια κομβική στιγμή στην ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς τόνισαν ότι η Αυστρία ενώ επιτρέπει σε 16χρονους να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές, δεν έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι.

Αντίθετα, είπαν, η αλλαγή της Μάλτας θα δώσει τη δυνατότητα στους 16χρονους όχι μόνο να ψηφίζουν, αλλά να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές, αναλαμβάνοντας ενδεχομένως τον ρόλο του δημάρχου εάν εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των ψήφων για το κόμμα τους.

Ο Bonnici υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης σε αυτή τη μεταρρύθμιση, χαιρετίζοντάς την ως εκπλήρωση των υποσχέσεων που δόθηκαν στο Εκλογικό Μανιφέστο και στην Εθνική Στρατηγική Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2023-2030.

Υποστήριξε ότι αυτή η τροπολογία σηματοδοτεί μια βαθιά ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία της Μάλτας, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο τους στη διαμόρφωση της δημοκρατίας του έθνους, προσθέτοντας ότι η κίνηση υπογραμμίζει τη σταθερή πίστη της κυβέρνησης στις δυνατότητες των νέων ηγετών, μια πεποίθηση που σκοπεύουν να εκδηλώσουν μέσω αυτών των θεμελιωδών αλλαγές.

Από την πλευρά της η Zerafa Civelli τόνισε τη σημασία αυτής της νομοθεσίας σε σχέση με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, που έχουν οριστεί για τον Ιούνιο του 2024.

Προτρέποντας περισσότερους νέους να συμμετάσχουν και να κάνουν τη διαφορά στις κοινότητές τους, ανεξαρτήτως ηλικίας, είπε ότι η φιλόδοξη μεταρρύθμιση λέει πολλά για τη δέσμευση της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τα ταλέντα και τις δυνατότητες της νεολαίας της χώρας.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο υπογραμμίζει την πεποίθηση ότι η ηγεσία δεν γνωρίζει όρια ηλικίας και αναγνωρίζει τον ζωτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Μάλτας.