Σε κρίσιμη καμπή είναι η κατάσταση στο Μεσανατολικό και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα από τον IDF. Oι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζα ς είναι ασταμάτητοι, με την Χαμάς να απαντά με ρουκέτες.

Οι κάμερες του στρατού δείχνουν από ψηλά τα πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους και τα τηλεοπτικά συνεργεία στο έδαφος την απόλυτη καταστροφή.

Εισόδους υπογείων τούνελ, αποθήκες πυρομαχικών, επιχειρησιακά κέντρα και τα ίδια τα στελέχη της Χαμάς στοχεύει η αεροπορία, ώστε να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους κατά την είσοδο των χερσαίων δυνάμεων. Αλλά στην πόλη Ζάχρα οι κάτοικοι λένε ότι ισοπεδώθηκαν 25 πολυκατοικίες και ότι είχαν μόνο 30 λεπτά διορία για να φύγουν.

Το «πράσινο» φως της κυβέρνησης του Ισραήλ έχει ήδη δοθεί στο στρατό για τη μακρά επιχείρηση που θα έχει στόχο όχι μόνο την πλήρη καταστροφή της Χαμάς σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά και το οριστικό τέλος της ευθύνης του Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ σε βουλευτές.

Νετανιάχου: "Έχετε παλέψει σαν λιοντάρια και θα συνεχίσετε να παλεύετε"


Με αλεξίσφαιρο γιλέκο βρέθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μικρή απόσταση από το φράχτη της Γάζας και υποσχέθηκε στους στρατιώτες του τη νίκη. «Έχετε παλέψει σαν λιοντάρια και θα συνεχίσετε να παλεύετε σαν λιοντάρια. Είστε έτοιμοι; Ναι. Θα νικήσουμε με όλη μας τη δύναμη. Είστε έτοιμοι; Ναι», είπε.

Στο διάγγελμα από το Οβάλ γραφείο, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους Αμερικανούς να στηρίξουν το Ισραήλ με βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνέκρινε τη Χαμάς με τον Πούτιν και έδειξε το Ιράν ως συνδετικό κρίκο των δύο.

Σε νέα του ανάρτηση, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρει ότι οι τρομοκράτες πρέπει να πληρώσουν, αλλιώς θα συνεχίζουν να προκαλούν «χάος, θάνατο και καταστροφή».

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος ζητά από το Κογκρέσο 106 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση σχεδίων για την Ουκρανία και το Ισραήλ και την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων.

Στο Ισραήλ έφτασε ήδη αεροσκάφος με νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, αναμένονται συστοιχίες για τον Σιδερένιο Θόλο αλλά και η ναυαρχίδα του έκτου στόλου στην ανατολική Μεσόγειο.

"Παλεύουμε για την ύπαρξή μας" λένε οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ

Ο IDF ανέβασε βίντεο στην πλατφόρμα Χ πριν από τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα στέλνοντας μήνυμα στο οποίο φαίνεται η πρόθεσή του να παλέψει μέχρι τέλους. «Υπερασπιζόμαστε τα σπίτια, τους ανθρώπους μας, την ίδια την ύπαρξή μας» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού Στρατού.

Επίθεση με ρουκέτες πραγματοποιείται σε περιοχή κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, μεταδίσει η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη, ενώ τόνισε ότι όσες ρουκέτες έχουν φύγει από τη Γάζα, έχουν αμέσως απαντηθεί από τα άρματα του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με την ίδια, έχουν εντοπιστεί οι θέσεις των μαχητών της Χαμάς που βρίσκονται μέσα στα υπόγεια τούνελ και μετακινούνται αφού επιτεθούν.

Ο στρατός του Ισραήλ βρίσκεται σε θέσεις μάχης, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ίσως την νύχτα ξεκινήσει η χερσαία επίθεση.

Σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Ιράκ διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστίνιων

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις τις Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου και του Καΐρου, για να διαδηλώσουν υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, αλλά και για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον Πρόεδρο αλ Σίσι και τη στάση που έχει κρατήσει η κυβέρνηση στην κρίση.

Η Αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από διαδηλώσεις σε εννέα επαρχίες, όπου ακούγονται συνθήματα υπέρ του αλ Σίσι, ο οποίος ουσιαστικά αρνήθηκε να επιτρέψει σε ανθρώπους από τη Γάζα να περάσουν τα σύνορα με την Αίγυπτο, ενώ αντίστοιχες διαδηλώσεις ετοιμάζονται και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ τους και στο Ιράκ και την Ιορδανία.

Αξίζει να σημιεωθεί ότι στην Αίγυπτο, χιλιάδες μαζεύτηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, που το 2011 υπήρξε το κέντρο των διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης, που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Και όλα αυτά, 24 ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου για την ειρήνη που οργανώνει η Αίγυπτος με τη συμμετοχή των ηγετών του Κατάρ, της Τουρκίας, της Ελλάδας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ και της Κύπρου.

Στη Ράφα τα βλέμματα για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα

Στη Ράφα, το μοναδικό σύνορο που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, είναι στραμμένα τα βλέμματα για το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Με τα νοσοκομεία στο χείλος της κατάρρευσης, χωρίς πόσιμο νερό, φαγητό, και φάρμακα, ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητούν να επιτραπεί η είσοδος δεκάδων φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια. Την ίδια ώρα δραματικές καταστάσεις ζουν οι γιατροί των νοσοκομείων, που εξετάζουν με φακούς από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Με τα χέρια του στον φράκτη που τον χωρίζει από το πέρασμα της Ράφα, Παλαιστίνιος με διπλή υπηκοότητα ανυπομονεί να ανοίξει η δίοδος προς την Αίγυπτο. Ο Αντόνιο Γκουτέρες περιμένει και αυτός ανάμεσα στα εκατοντάδες φορτηγά γεμάτα βοήθεια με τις επισκευές στις κατεστραμμένες από βόμβες υποδομές να συνεχίζονται πυρετωδώς. «Αυτά τα φορτηγά δεν είναι απλά φορτηγά. Είναι σανίδα σωτηρίας. Είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για τόσο κόσμο στη Γάζα», ανέφερε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζητά ταχεία και ανεμπόδιστη μεταφορά της βοήθειας με τα πρώτα 20 φορτηγά που έχουν συμφωνηθεί αρχικά, τα οποία όμως για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν αξίζουν ούτε ως θέμα συζήτησης με την κατάσταση στη Γάζα να χαρακτηρίζεται πέρα από καταστροφική. «Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να κινείται καθημερινά. Δυόμισι εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. 20 φορτηγά είναι μια σταγόνα στον ωκεανό της ανάγκης αυτή τη στιγμή στη Γάζα» τόνισε ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, ανώτατο στέλεχος του ΠΟΥ.