Λίγες ώρες μετά την βομβιστική επίθεση στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου στην περιοχή της Γάζας, επικοινωνήσαμε με εκκλησιαστικό παράγοντα της περιοχής, με σκοπό να μάθουμε περισσότερα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

«Aσυγκράτητη μανία και από τις δυο πλευρές»

Εκκλησιαστική πηγή, μιλώντας στα parapolitika.gr ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη: «Υπάρχει ασυγκράτητη μανία και από τις δυο πλευρές. Οι ζημιές υλικές αλλά κυρίως σε ανθρώπινες ζωές είναι ανυπολόγιστες». Σχετικά με το βομβαρδισμό της Μονής του Αγίου Πορφυρίου μας είπε: «Mετα την βομβιστική επίθεση των ισραηλινών στο Αγγλικανικό Νοσοκομείο στη Γάζα, με θύματα 470 αμάχους, είχε ζητηθεί από την ελληνοχριστιανική κοινότητα προς τους ισραηλινούς να είναι προσεκτικοί με το Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου, το οποίο βρίσκεται επίσης στην περιοχή της Γάζας. Παρ όλα αυτά συνέβη το απευκταίο».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος των Ισραηλινών δεν ήταν το μοναστήρι, αλλά ένα κτήριο που γειτνιάζει με τη μονή, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι κρυβόταν σε αυτό μέλη της Χαμάς. Από την επίθεση καταστράφηκε ολοσχερώς ένα βοηθητικό κτήριο του μοναστηριού, μέσα στο οποίο βρισκόταν τη στιγμή της επίθεσης 150 άτομα, από τα 500 που είχαν βρει καταφύγιο σε αυτό, ενώ ο ναός με τα υπόλοιπα μέρη δεν υπέστησαν ζημιές.

Τα υπόλοιπα ορθόδοξα προσκυνήματα

Σχετικά με τα υπόλοιπα ορθόδοξα προσκυνήματα στην περιοχή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα.

Είναι σημαντικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίθεση σε κληρικούς και μοναχούς, που διακονούν σε αυτά. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των κατεχομένων περιοχών της Ιερουσαλήμ της Ραμάλα και της Βηθλεέμ, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης.

Ανάγκες - επάρκεια σε τρόφιμα

Σχετικά με το αν υπάρχει επάρκεια σε τρόφιμα νερό, ιατρική φροντίδα, μας ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της Γάζας, όπου μετά το χτύπημα στο νοσοκομείο, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Όσο για το αν χρειάζονται κάτι από την Ελλάδα απαντούν χαρακτηριστικά: «Την ηθική συμπαράσταση σας θέλουμε και την έχουμε.. Η Ελλάδα στηρίζει το Πατριαρχείο και τα προσκυνήματα».

Η παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή

Σε ότι αφορά το ελληνορθόδοξο στοιχείο στην περιοχή, η ελληνική κοινότητα από το 1967 είναι σε φθίνουσα κατάσταση και δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες, και αυτοί οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει, ζήτησαν και έφυγαν με ενέργειες του Ελληνικού προξενείου.

Οι ορθόδοξοι χριστιανοί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι περίπου 200.000, κυρίως παλαιστινιακής καταγωγής. Είναι βυζαντινοί Ρωμαίοι που με την πάροδο των αιώνων από τον 7ο αιώνα και μετά, με την πάροδο των χρόνων έχασαν τη γλώσσα τους, διατήρησαν όμως την πίστη τους, γι` αυτό και λέγονται ρωμαιοορθόδοξοι και ζουν κυρίως στην Ιορδανία, το Ισραήλ, τη Γάζα και τη Ραμάλα και αποτελούν το ποίμνιο του Πατριαρχείου μας ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανησυχία για την εξέλιξη της κρίσης

Η ίδια πηγή μετέφερε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή: «Ανθρωπίνως ανησυχούμε, αλλά δεν απελπιζόμαστε, αγωνιζόμαστε... είμαστε Χριστιανοί και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να προφυλάξουμε όσο μπορούμε τους πιστούς μας...αλλά υπάρχει ανησυχία αφού είναι πόλεμος...βλέπεται τι βία υπάρχει και τι άσπονδο μίσος μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών... και εμείς ζούμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες».

Της Ελένης Γεννιτσεφτσή