Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε το βράδυ της Κυριακής (22/10) τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισράηλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν την κατάσταση στο Ισραήλ και συμφώνησαν να υπάρχει «συνεχής ροή» της βοήθειας στη Γάζα. Καθώς μια δεύτερη αυτοκινητοπομπή φορτηγών με βοήθεια εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο, οι ηγέτες, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, «δήλωσαν ότι θα υπάρχει στο εξής συνεχής ροή στη Γάζα αυτής της ζωτικής σημασίας βοήθειας» για τον παλαιστινιακό πληθυσμό, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο  Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη «σιδηρά» δέσμευση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ εν μέσω της σύγκρουσής του με τη Χαμάς.

3η εβδομάδα πολέμου στο Ισραήλ

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται εντατικοποίηση των ισραηλινών πληγμάτων μέχρι και στα αεροδρόμια της Συρίας, εν όψει «των επόμενων σταδίων του πολέμου». Με φυλλάδια, SMS και ηχητικά μηνύματα το Ισραήλ καλεί τους κατοίκους της Γάζας να πάνε νότια, αλλιώς θα θεωρηθούν συνεργάτες της Χαμάς.

Διανύουμε την τρίτη εβδομάδα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με τις εχθροπραξίες να εντείνονται από τη Γάζα μέχρι το νότιο Λίβανο. Η κατάσταση είναι έκρυθμη, η φιλοϊρανική Χεζμπολά ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στην «καρδιά του πολέμου» ενώ το Ιράν προειδοποίησε για ανεξέλεγκτη κατάσταση και ο υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτών προειδοποιούν για κίνδυνο ανάφλεξης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, όπου εκκενώνονται ακόμα 14 κοινότητες.

Ισραηλινός υπουργός  Άμυνας: Ο πόλεμος αυτός πρέπει να είναι ο τελευταίος

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος που κάνει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να είναι “ο τελευταίος” σε αυτό το παλαιστινιακό έδαφος, καθώς “δεν θα υπάρχει πλέον η Χαμάς” μετά.

«Αυτός πρέπει να είναι ο τελευταίος πόλεμος στη Γάζα. Για τον απλό λόγο ότι δεν θα υπάρχει πλέον η Χαμάς», δήλωσε ο Γκάλαντ ενώπιον των στρατιωτών μιας βάσης της πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του.

«Θα πάρει έναν μήνα, δύο μήνες, τρείς μήνες και στο τέλος δεν θα υπάρχει πλέον η Χαμάς. Προτού η Χαμάς συναντήσει τα τεθωρακισμένα οχήματά μας και το πεζικό μας θα γνωρίσει τις βόμβες της πολεμικής αεροπορίας. Και κατά τη γνώμη μου, εσείς ξέρετε να το κάνετε αυτό με τρόπο θανάσιμο, ακριβή και ποιοτικό όπως έχετε αποδείξει έως τώρα», πρόσθεσε.

Πιέσεις ΗΠΑ σε Ισραήλ για καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πίεσε το Ισραήλ να καθυστερήσει την επικείμενη χερσαία επιχείρηση ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση περισσότερων ομήρων από τη Χαμάς και η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το CNNi.