Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 22/10 μεταξύ της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, και τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η εξέλιξη της σοβαρής κρίσης στη Μέση Ανατολή που άνοιξε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που διέπραξε η Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το αντικείμενο της συνομιλίας τους, καθώς αναμένεται ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, ο Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις έλαβαν επίσης ενημέρωση την Κυριακή το πρωί από την ομάδα εθνικής ασφάλειάς τους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα.

Επικοινωνία Μπάιντεν με τον Πάπα Φραγκίσκο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πάπα Φραγκίσκο για τις εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Στη συζήτησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Μπάιντεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς και αναφέρθηκε στις προσπάθειές του για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Οι δυο τους «συζήτησαν την ανάγκη να αποτραπεί η κλιμάκωση στην περιοχή και να εργαστούν για μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.