H κάπως απότομη αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από χθεσινή εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την προώθηση του οικονομικού του προγράμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, προκάλεσε αίσθηση στα social media, δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι απαιτείται η παρουσία του στην αίθουσα αντιμετώπισης κρίσεων του Λευκού Οίκου.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή ότι οι συνομιλίες περί κατάπαυσης του πυρός στην ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς δεν θα είναι εφικτές παρά μόνο αν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα. «Οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, κατόπιν μπορούμε να κουβεντιάσουμε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς αν θα τασσόταν υπέρ συμφωνίας «όμηροι αντί κατάπαυσης του πυρός».

Κατόπιν ο κ. Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη διότι έπρεπε να φύγει, εξηγώντας πως χρειαζόταν να πάει στο λεγόμενο situation room για «άλλο πρόβλημα που πρέπει να χειριστούμε».

Οι θεωρίες που διακινούνται

Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο έκανε τον γύρο του διαδικτύου, με ορισμένους σχολιαστές να διατυπώνουν τις δικές τους θεωρίες σχετικά με το ζήτημα για το οποίο χρειάστηκε να ενημερωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κάποιοι χρήστες του X συνέδεσαν την αποχώρηση από την εκδήλωση με τις προετοιμασίες του Ισραήλ για χερσαία εισβολή στη Γάζα, ενώ υπήρξαν άλλοι που θεώρησαν ότι επρόκειτο απλώς για μια δικαιολογία.

Οι όμηροι της Χαμάς

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Μπάιντεν έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την ανακοίνωση της Χαμάς πως άφησε ελεύθερες δύο ομήρους που πήρε όταν εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ.

Οι ισραηλινές Αρχές μιλούν για 220 ομήρους, Ισραηλινούς, αλλοδαπούς ή ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα. Απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα από μέλη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος κατά την άνευ προηγουμένου έφοδό τους στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, έναυσμα του πολέμου στο πλαίσιο του οποίου το Ισραήλ σφυροκοπεί έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας για να «αφανίσει» τη Χαμάς.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στην ισραηλινή επικράτεια, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε δυνάμεις του να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών που υπέστησαν επίθεση.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ