Για τον πόλεμο στο Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στη Μέση Ανατολή μίλησε ο πρέσβης του Ισραήλ, Νόαμ Κατς, στην 27η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.

Με φόντο την κρίση σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, ο Νόαμ Κατς αναφέρθηκε αρχικά στις φονικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, κάνοντας λόγο για έναν «απρόκλητο πόλεμο εις βάρος του Ισραήλ». Όπως είπε, πρόκειται για μια «σκοτεινή περίοδο στην ιστορία του Ισραήλ», δίνοντας έμφαση στο «αναφαίρετο δικαίωμα» του Τελ Αβίβ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στους 222 ομήρους, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και ξένοι υπήκοοι, που κρατά η Χαμάς. «Έχουν βασανιστεί και έχουν μεταφερθεί στη Γάζα», τόνισε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να πιέσει για την άμεση απελευθέρωσή τους.

6006064
6006066


Νόαμ Κατς: Ζητούμενο για εμάς είναι να κερδίσουμε τον πόλεμο που μας επέβαλαν


«Πρόκειται για μια σκοτεινή, μια μαύρη ημέρα στην ιστορία της χώρας, αντίστοιχη με την 11η Σεπτεμβρίου. Το Ισραήλ έχει χωριστεί πλέον στην περίοδο πριν και μετά την 7η Οκτωβρίου.
Ζητούμενο για εμάς είναι να κερδίσουμε τον πόλεμο που μας επέβαλαν
», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει πιο δίκαιος πόλεμος από αυτόν. Η Χαμάς απέδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Είναι τρομοκράτες που θέλουν να εξαφανίσουν το κράτος του Ισραήλ. Είναι ο ISIS στη Γάζα, εξτρεμιστική οργάνωση αντίστοιχη με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, τους Χούτι στην Υεμένη και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις στη Συρία».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 27η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, αναφέρθηκε και στον ρόλο του Ιράν, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα να μείνει έξω από τον πόλεμο. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις πρόσφατες επιθέσεις συμμάχων της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ (ρουκέτες από τον Λίβανο, drones από την Υεμένη).

«Στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα στο Ιράν να μείνει έξω από τον πόλεμο με τη Χαμάς. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή και θα εξαρθρώσουμε τη Χαμάς. Δεν θα επιτρέψουμε αυτός ο “στρατός του τρόμου” να βρίσκεται στα σύνορά μας. Η καταστροφή της θα δώσει ελπίδα για μια καλύτερη Μέση Ανατολή», συνέχισε.

Και ξεκαθάρισε ότι πριν από τις σφαγές της Χαμάς στα ισραηλινά κιμπούτς και το υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ στην έρημο, το Ισραήλ προσπαθούσε να προωθήσει το νέο όραμα για τη Μέση Ανατολή, όπου η επίλυση των διαφωνιών με τους γείτονες θα γίνεται με βάση τις συμφωνίες του Αβραάμ.

Νόαμ Κατς: Ο λαός στη Γάζα είναι θύμα της Χαμάς

Ο πρέσβης του Ισραήλ, Νόαμ Κατς, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι η Χαμάς συνεχίζει την πρακτική της να τους χρησιμοποιεί ως «ανθρώπινες ασπίδες».

«Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους. Αν δεν νικήσουμε πλήρως τη Χαμάς, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περισσότερο τρόμο. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να ξεριζώσουμε τη Χαμάς», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η μάχη δεν θα είναι σύντομη, αλλά θα γίνει στον ρυθμό που θα υπαγορεύσει το Ισραήλ». «Δεν πολεμάμε την Παλαιστίνη, αλλά τη Χαμάς, η οποία έφερε φτώχεια και δεινά στον λαό της Γάζας. Ο λαός της Παλαιστίνης είναι θύμα της Χαμάς», σημείωσε ακόμη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο λεγόμενο «Μετρό της Γάζας», το υπόγειο δίκτυο σηράγγων κάτω από την ομώνυμη πόλη, το οποίο υπάρχει «όχι για να προστατευτούν οι άμαχοι», αλλά για να συνεχίζει η Χαμάς την εξτρεμιστική της δράση.

«Λειτουργούμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο», είπε, καλώντας τους αμάχους να κατευθυνθούν σε ασφαλείς περιοχές του θύλακα. «Τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Γάζα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ επιτρέπει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, νερό, φάρμακα).

Το ευχαριστώ του Ισραηλινού πρέσβη στην Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Νόαμ Κατς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για την ξεκάθαρη στήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί. Μιλώντας για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι η κίνησή του να στείλει αμερικανικά πολεμικά πλοία ανοιχτά του Ισραήλ, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Ιράν να «μείνει έξω από αυτό».

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το ταξίδι του στο Ισραήλ, το οποίο επιβεβαιώνει τις στενές διμερείς σχέσεις.

Αφού ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα, υπογράμμισε ότι «όλοι οι τρομοκράτες θα τεθούν υπόλογοι». Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι ένας «πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα, με εκείνες που πρεσβεύουν το σκοτάδι και τον εξτρεμισμό». «Χαμάς, Χεζμπολάχ και ISIS θέλουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά του παγκόσμιου αντισημιτισμού», σημείωσε.

Η αρχιτεκτονική της ειρήνης μετά την ήττα της Χαμάς από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα μετά τη στρατιωτική ήττα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρέσβης του Ισραήλ ανέφερε με νόημα ότι «για να φθάσεις στον τρίτο όροφο, πρέπει πρώτα να μπεις στο υπόγειο. Στη μετα-Χαμάς εποχή το ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η ειρηνική επίλυση των διαφορών».

«Αυτό που θέλουμε στη Γάζα, είναι να μην υπερισχύει η Χαμάς. Τη θέλουμε εκτός της εξίσωσης. Δεν θέλω να μιλήσω για συγκεκριμένα σενάρια. Η Λωρίδα της Γάζας πρέπει να κυβερνάται από άλλους. Ως Ισραήλ δεν θέλουμε να ανακαταλάβουμε τη Γάζα. Η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να είναι ένα βήμα μετάβασης», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να παράγουμε κάτι που θα  είναι σταθερό σε αυτήν τη νέα εξίσωση μετά την ήττα της Χαμάς. Και σε αυτήν την αρχιτεκτονική της ειρήνης η συμμετοχή άλλων αραβικών δυνάμεων είναι σημαντική».

«Η αρχιτεκτονική της ειρήνης που ξεκίνησε με Αίγυπτο και Ιορδανία και εκφράστηκε μέσα από τις συμφωνίες του Αβραάμ, καθώς και οι πρόσφατες συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία επιβεβαιώνουν ότι το ενδιαφέρον όλων μας είναι ένα σταθερό μέλλον στη Μέση Ανατολή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος πόλεμος «δημιουργεί μια δόνηση στην ευρύτερη περιοχή, με το Ισραήλ όμως να καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση».

Για τις συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία και την επίτευξη πιθανής συμφωνίας, ο Νόαμ Κατς ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν έχει βγει από το τραπέζι μετά τις φονικές επιδρομές της Χαμάς. «Μια τέτοια διαδικασία είναι ένα ισχυρό μήνυμα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Επιθυμία του Ισραήλ είναι να έχουμε μια σταθερή σχέση τόσο με τη Σαουδική Αραβία όσο και με άλλα αραβικά κράτη για τη σταθερότητα και το καλό της περιοχής», συνέχισε.

Νόαμ Κατς: "Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για τους αμάχους στη Γάζα"

Σε ερώτηση για τους αμάχους στη Γάζα, ο Νόαμ Κατς, αφού επανέλαβε ότι «ο πόλεμος του Ισραήλ είναι δίκαιος», σημείωσε: «Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι όταν γίνεται πόλεμος σε περιοχές που ζουν άμαχοι, υπάρχουν πολλοί θάνατοι. Το είδαμε στη Μοσούλη (Ιράκ). Η Γάζα δεν είναι διαφορετική περίπτωση. Δεν πολεμάμε, όμως, εναντίον των Παλαιστινίων. Προσπαθούμε να τους προστατεύσουμε». Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις απώλειες αμάχων, όμως πρέπει να νικήσουμε τη Χαμάς. Μας ενδιαφέρει το μακροχρόνιο συμφέρον και των δύο λαών. Η κατάσταση είναι δύσκολη».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική βοήθεια που έρχεται από την Αίγυπτο με προορισμό τη Γάζα. «Περιλαμβάνει τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Θα πάει κατευθείαν στους αμάχους. Θα το φροντίσουμε. Αν, όμως, πάει στη Χαμάς, τα κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια θα σταματήσουν», υπογράμμισε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του στην 27η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, ο πρέσβης του Ισραήλ, Νόαμ Κατς, απηύθυνε έκκληση για τα «fake news της Χαμάς» και τον «πόλεμο παραπληροφόρησης» για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας, φέρνοντας ως παράδειγμα τον πρόσφατο βομβαρδισμό του νοσοκομείου.