Με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγιε, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους, βρέθηκαν η επίθεση του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Ισμαΐλ Χανίγιε συνεχάρη τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις δηλώσεις του για την οργάνωση. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση του στις προσπάθειες της Τουρκίας να βοηθήσει τον παλαιστινιακό λαό.

Ο επικεφαλής της Χαμάς τόνισε την αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού λαού και υπογράμμισε την ανάγκη αντίστασης στην πολιτική δολοφονίας και εκτοπισμού του Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμα: Έξαλλος ο Σαλβίνι με τον Ερντογάν: "Αηδιαστικά" όσα είπε για τη Χαμάς – Επίσημη διαμαρτυρία στον Τούρκο πρέσβη

Σημείωσε δε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει την ανθρωπιστική της ευθύνη ενάντια στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ και τις αποτρόπαιες πράξεις εκδίκησης κατά του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα και τόνισε ότι αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι ένα μέτρο για την εξάλειψη των επιπτώσεων της στρατιωτικής ήττας και της ήττας ασφαλείας που υπέστη στις 7 Οκτωβρίου.

Φιντάν: “Απαράδεκτες οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα”

Από την πλευρά του ο Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση και ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα είναι απαράδεκτες. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να παρασχεθεί επείγουσα βοήθεια στους Παλαιστίνιους και ότι αυτό που συμβαίνει θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί μια πολιτική λύση του παλαιστινιακού προβλήματος προκειμένου να αποκαταστήσουν ξανά τα δικαιώματά τους οι Παλαιστινίοι. Τέλος, προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί σε ολόκληρη την περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο Χακάν Φιντάν είναι στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει χειριστεί ευαίσθητες υποθέσεις ως επικεφαλής της ΜΙΤ στην Τουρκία και τώρα ως υπουργός Εξωτερικών.