Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στον πόλεμο στο Ισραήλ, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να διαμηνύει σε διάγγελμά του πως ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.


Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ, ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πραγματοποίησαν σχετικά μεγάλη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Περιέγραψε την επιδρομή ως τη μεγαλύτερη απ' ό,τι είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Η επιχείρηση των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων στη βόρεια Γάζα έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσε πρώτο το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού του Ισράηλ.

Σύμφωνα με το Sky News, επρόκειτο για μια «στοχευμένη επιδρομή» από την ταξιαρχία πεζικού Givati με χρήση αρμάτων μάχης, η οποία είχε ως στόχο «υποδομές τρομοκρατών». 

Όλοι οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν πλέον αποχωρήσει από την περιοχή και έχουν επιστρέψει στην ισραηλινή επικράτεια.

Στην ανάρτηση των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ επισημαίνεται ότι η επιχείρηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα επόμενα στάδια της μάχης. Όπως επισημαίνεται, χτυπήθηκαν πυρήνες τρομοκρατών και σημεία εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, μαζί με άλλες υποδομές.


Μπαράζ ρουκετών στη Γάζα

Το Ισραήλ συνέχισε να χτυπά στόχους στη Λωρίδα της Γάζας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χθες, καθώς αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να προετοιμάζονται για μια επερχόμενη χερσαία εισβολή, χωρίς να δίνουν χρονοδιάγραμμα. Η Χαμάς εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών προς το κεντρικό και νότιο Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης, τραυματίζοντας ελαφρά έξι ανθρώπους, ύστερα από αρκετές ημέρες με λιγότερους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα.

Ένας πύραυλος έπεσε σε ένα σπίτι στο Ρισόν Λε Ζιόν, τραυματίζοντας ελαφρά τρία άτομα – μια γυναίκα γύρω στα 40 τραυματίστηκε από γυαλιά, ένας άνδρας γύρω στα 80 τραυματίστηκε από θραύσματα και μια γυναίκα 75 ετών νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα. Στο Κφαρ Σιρκίν, μια πόλη κοντά στο Πετάχ Τίκβα, ένα 13χρονο αγόρι τραυματίστηκε ελαφρά ύστερα από έκρηξη, ενώ σε κοντινή απόσταση μια 20χρονη γυναίκα και ένα 14χρονο κορίτσι τραυματίστηκαν ενώ έτρεχαν για το καταφύγιο.

Πλήγμα και στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη του εξαπέλυσαν πλήγμα στον Λίβανο, σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους-αέρος. «Το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας του ισραηλινού στρατού αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος βλήθηκε από τον Λίβανο εναντίον drone του ισραηλινού στρατού», σύμφωνα με ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου. «Σε ανταπόδοση, αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν το σημείο απ' όπου έγινε η εκτόξευση».

Μετά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, εκτυλίσσονται καθημερινά συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατιωτικό βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και τον στρατό του Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου. Έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 52 ανθρώπους στη λιβανέζικη πλευρά, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αμάχων, 39 μαχητών της Χεζμπολάχ και 9 οργανώσεων που έχουν συμμαχήσει μαζί της, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Χθες Τετάρτη η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τους θανάτους άλλων δυο μελών της. Στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι.

Εξειδικευμένη εκπαίδευση μάχης σε Παλαιστίνιους τρομοκράτες στο Ιράν αναφέρει η Wall Street Journal 

Αίσθηση προκαλεί την ίδια ώρα δημοσίευμα στη Wall Street Journal που αναφέρει ότι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τρομοκράτες υποβλήθηκαν σε «εξειδικευμένη εκπαίδευση μάχης» στο Ιράν εβδομάδες πριν από τη δολοφονική επίθεση της ομάδας εναντίον του Ισραήλ. Η εφημερίδα, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, γύρω από τη βάναυση σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι 500 μέλη τόσο της Χαμάς όσο και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ συμμετείχαν σε εκπαίδευση τον περασμένο μήνα υπό την καθοδήγηση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Αλ Ακσά, που πρόσκειται στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι η δημοσιογράφος του Ντοάα Ασράφ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα. Ο στρατός του Ισραήλ περιορίστηκε να αναφέρει πως δεν έχει κανένα σχόλιο.

Εξάλλου, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι περισσότεροι από τους 220 αιχμαλώτους που η Χαμάς κρατά ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας είναι υπήκοοι άλλων χωρών. Ειδικότερα, ανέφερε πως 138 όμηροι έχουν διαβατήρια από 25 χώρες του κόσμου. Εξ αυτών, 54 είναι Ταϊλανδοί, 15 Αργεντινοί, 12 Γερμανοί, 12 Αμερικανοί, έξι Γάλλοι, έξι Ρώσοι και πέντε Νεπαλέζοι. Αρκετοί έχουν διπλή υπηκοότητα, επισημαίνεται. Στη λίστα των ομήρων της Χαμάς περιλαμβάνονται επίσης δύο Τανζανοί, δύο Φιλιππινέζοι, ένας Κινέζος και ένας υπήκοος Σρι Λάνκα, σύμφωνα με την ενημέρωση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το εγκατεστημένο στην ανατολική Λιβύη κοινοβούλιο απαίτησε χθες Τετάρτη την «άμεση» αποχώρηση των πρεσβευτών χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αναφερόμενο ονομαστικά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του χθες, ο θεσμός, προσκείμενος στο στρατόπεδο του ισχυρού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, απαίτησε ακόμη να ανασταλεί ο εφοδιασμός των χωρών αυτών με λιβυκούς υδρογονάνθρακες αν δεν σταματήσουν «οι σφαγές» Παλαιστινίων.

Οι δηλώσεις Πούτιν και Μπάιντεν

Έναυσμα αυτού του πολέμου ήταν η επίθεση άνευ προηγουμένου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, με απολογισμό πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους. Τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα στον οποίο κυβερνά η Χαμάς, έχουν απολογισμό μέχρι στιγμής 6.500 νεκρούς, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενδέχεται να επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή, ενώ καταδίκασε τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας πως είναι λάθος να τιμωρούνται αθώοι –γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι– για εγκλήματα άλλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα (25/10) ότι το Ισραήλ έχει όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και «την ευθύνη» στην αυτοάμυνα μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει «να κάνει τα πάντα για να προστατευθούν οι άμαχοι».

Πηγή: Reuters, AFP, The Times of Israel