«Δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, είναι απελευθερωτικό κίνημα», δήλωσε για τη Χαμάς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ακύρωσε ταξίδι του στο Ισραήλ.

«Μια φορά έκαναν χειραψία με το άτομο που λέγεται Νετανιάχου», είπε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν πρέπει να ψάχνει την ασφάλεια».

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σε μια δραματική δήλωσή του, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο «να πάμε σε μεγαλύτερο πόλεμο στην περιοχή».

«Αν δεν αποτρέψουμε την κρίση, έρχονται χειρότερες μέρες», είπε χαρακτηριστικά ο Χακάν Φιντάν.

«Αξιότιμοι δημοσιογράφοι. Η περιοχή μας βρίσκεται πραγματικά σε ένα σημείο καμπής. Εδώ που έχουμε βρεθεί, είτε θα πάμε σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο είτε σε μια ισχυρότερη ειρήνη. Όλοι ο ομόλογοι μου εκφράζουν αυτή τη διαπίστωση, αν και δεν το αποδέχονται δημόσια. Ενώ εμείς προτείνουμε κοινή λογική, κάποιοι τροφοδοτούν τον πόλεμο. Όσοι ενθαρρύνουν τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ με το πρόσχημα της αλληλεγγύης, είναι συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα. Αν δεν μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη γεωγραφική εξάπλωση της τρέχουσας κρίσης, πολύ χειρότερες μέρες περιμένουν ολόκληρο τον κόσμο», επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.


Διχασμένα τα τουρκικά ΜΜΕ μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

Εν τω μεταξύ τα τουρκικά ΜΜΕ σχολίασαν πως «μίλησε ο Ερντογάν, κατέρρευσε το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης».

«Ο Ερντογάν θέλει να γίνει εγγυητής, αλλά με αυτά που λέει κανένας δεν θα τον εμπιστευτεί», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Sozcu TV Φατίχ Πορτακάλ ανέφερε: «Aς δούμε τη δήλωση που θα επηρεάσει το μέλλον μας. Ο Ερντογάν στην ομιλία του είχε ως θέμα και τη Χαμάς και ξέρετε τι είπε για την Χαμάς πως 'η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση'. Είναι μια ασυνάρτητη ομιλία. Από τη μία πλευρά δηλώνει πως 'η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, από την άλλη δηλώνει πως 'θέλουμε να γίνουμε εγγυήτρια δύναμη'. Ποιος θα μας εμπιστευτεί ως εγγυητές. Αφού δεν λέμε πως είναι τρομοκρατική οργάνωση. Αυτη είναι η επίσημη ιδεολογία. Όμως για μένα η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, αφού σκοτώνει 300-500 ανθρώπους και κρατάει αμάχους είναι τρομοκρατική οργάνωση Δεν με ενδιαφέρει η θέση του Ερντογάν. Aυτές οι δηλώσεις βέβαια επηρεάζουν την οικονομία. Μετά την ομιλία του Ερντογάν κατέρρευσε το χρηματιστήριο Δυο φορές μπήκε ο 'κόφτης'στο χρηματιστήριο και υπήρξε η αναστολή των συναλλαγών. Ο δείκτης παρυσίασε μειώση 7% και τιις επόμενες ημέρες μας περιμένουν χειρότερες ημέρες».

*Διαβάστε εδώ: Ισραήλ: Νυχτερινή χερσαία επίθεση με άρματα μάχης στη Γάζα - Πλήγμα και στον Λίβανο (Βίντεο)

Από την άλλη, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος πανηγύρισε τη στήριξη του Ερντογάν στη Χαμάς.