Τηλεφωνική συνομιλία με τον πάπα Φραγκίσκο είχε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία μέρα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά του Ισραήλ και τη στήριξή του στη Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε «ομάδα απελευθερωτών και όχι τρομοκρατική οργάνωση».

Διαβάστε ακόμα: Ερντογάν: "Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, είναι απελευθερωτικό κίνημα" - Επίθεση σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Στην επικοινωνία του με τον ποντίφικα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι οποίες, όπως είπε, έχουν φτάσει σε «επίπεδα σφαγής».

Σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είπε στον πάπα πως οι ισραηλινές επιδρομές «δεν έχουν θέση σε κανένα ιερό κείμενο», χαρακτήρισε «ντροπή για την ανθρωπότητα την άγνοια της διεθνούς κοινότητας για το τι συμβαίνει» και υπογράμμισε ότι όλα τα κράτη πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης: «Η μόνιμη ειρήνη στην περιοχή, η οποία φιλοξενεί τους ιερούς τόπους τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, θα είναι δυνατή μόνο με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά ολοκληρωμένου κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ακόμη, ο Ερντογάν  είπε ότι η Τουρκία «καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας στη Γάζα και ότι όλοι θα πρέπει να στηρίξουν ενεργά αυτές τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή βοήθειας σε αθώους πολίτες».