Πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσαν στην Ιταλία οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε τη Χαμάς ως ‘’απελευθερωτική ομάδα’’ και όχι ως ‘’τρομοκρατική οργάνωση’’.

Άμεση ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος σε χθεσινές (της Τετάρτης 25/10/2023) χαρακτήρισε «βαρύτατες και αποκρουστικές» τις συγκεκριμένες δηλώσεις του Ερντογάν, ενώ συμπλήρωσε ότι θα προτείνει να κληθεί ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ιταλία για να διαμαρτυρηθεί.

Σχεδόν εξίσου δυναμική ήταν και η σημερινή (26/10) αντίδραση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι «η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ. Η θέση της Ιταλίας είναι σαφής και την επαναλαμβάνω: η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Αναφερόμενος επίσης στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις δηλώσεις του σχετικά με τη Χαμάς, (οι οποίες προκάλεσαν την οργή των Ισραηλινών) ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε: ‘’ο γενικός γραμματέας Γκουτέρες διευκρίνισε την θέση του. Είχε κάνει κάπως διαφορετικές δηλώσεις και εξήγησε ότι παρερμηνεύθηκε’’.