Κατά τη διάρκεια μιας νύχτας έντονων βομβαρδισμών και χερσαίων εισβολών στη Γάζα, με αναφορές για εχθροπραξίες να συνεχίζονται, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι ασθενείς και οι άμαχοι υπέστησαν πλήρη διακοπή επικοινωνίας και ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σχετικά με τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα, ιδιαιτέρως πλησίον υγειονομικών μονάδων, και συμπληρώνει σε δραματικούς τόνους:

“Ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και υπενθυμίζει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση να λάβουν όλες τις προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών. Αυτό περιλαμβάνει εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ασθενείς, υγειονομικές εγκαταστάσεις και ασθενοφόρα, και πολίτες που στεγάζονται σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Πρέπει να ληφθούν ενεργά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν βλάβη και να παρέχεται ασφαλής διέλευση για τη μετακίνηση των απελπιστικά απαραίτητων ιατρικών προμηθειών, καυσίμων, νερού και τροφίμων προς και στη Γάζα.

Οι αναφορές για βομβαρδισμούς κοντά στα νοσοκομεία της Ινδονησίας και του Αλ Σίφα είναι σοβαρά ανησυχητικές. Ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει ότι είναι αδύνατη η εκκένωση των ασθενών χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Τα νοσοκομεία σε όλη τη Γάζα λειτουργούν ήδη με τη μέγιστη χωρητικότητα λόγω των τραυματισμών που υπέστησαν σε εβδομάδες ανηλεών βομβαρδισμών και δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν τη δραματική αύξηση του αριθμού των ασθενών, ενώ στεγάζουν χιλιάδες πολίτες.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που έχουν μείνει στο πλευρό των ασθενών τους αντιμετωπίζουν λιγοστές προμήθειες, χωρίς χώρο για να τοποθετήσουν νέους ασθενείς και χωρίς μέσα για να ανακουφίσουν τον πόνο των ασθενών τους. Κάθε ώρα υπάρχουν περισσότεροι τραυματίες. Όμως τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να τους φτάσουν, λόγω του μπλακ άουτ στις επικοινωνίες. Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα. Περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο ΠΟΥ δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με το προσωπικό του στη Γάζα, ούτε και άλλες υπηρεσίες. Επιπλέον, ο ΠΟΥ προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τον συνολικό αντίκτυπο στους πολίτες και την υγειονομική περίθαλψη.

Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στην ανθρωπότητα σε όλους όσους έχουν τη δύναμη να το πράξουν για να τερματίσουν τις μάχες τώρα, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ που εγκρίθηκε χθες, που ζητά ανθρωπιστική εκεχειρία, καθώς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αμάχων που κρατούνται αιχμάλωτοι”.