Αποκλεισμένη από φάρμακα, νερό και τρόφιμα παραμένει η Γάζα. Την ίδια ώρα εντείνονται οι διαβουλεύσεις με σκοπό την δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου με βάση την Κύπρο.

Το βράδυ της Δευτέρας (30/10/2023), ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε ότι οι διαβουλεύσεις της Λευκωσίας σε σχέση με τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο στη Γάζα είναι προχωρημένες και ανακοίνωσε ότι αύριο θα έχει επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Κομισιόν για το ίδιο θέμα.
Διαβάστε επίσης: Γάζα: Προελαύνει σε δύο κατευθύνσεις ο ισραηλινός στρατός - Ποιος είναι ο στόχος του

Οι ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη έγιναν λίγες ώρες μετά τις διαβουλεύσεις που είχε στη Ραμάλα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, υπό το φως των ανησυχητικών εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πρωτοβουλία για δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο στη Γάζα

Ειδικότερα, ο κ. Κόμπος συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών κ. Riad Malki και άλλους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής, με τους οποίους συζήτησε την ανάγκη αποφυγής περιφερειακής επιδείνωσης της κρίσης, καθώς και τις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, τέθηκε στη συζήτηση η πρωτοβουλία για δημιουργία ασφαλούς και βιώσιμου θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο στη Γάζα.

Όπως είναι γνωστό, τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, διερευνά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα και η Ελλάδα, καθώς «από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο - και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή - η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.