Στην Άγκυρα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Όπως δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου «αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στη Γάζα, οι συνέπειες θα είναι σκληρές».

Και συνέχισε: «Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι υποστηρικτές των εγκλημάτων πολέμου θα είναι υπεύθυνοι εάν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, εφόσον δεν αποτραπεί ο πόλεμος. Το σιωνιστικό καθεστώς συνεχίζει να σφαγιάζει χωρίς διακρίσεις, χρησιμοποιώντας όλα τα απαγορευμένα όπλα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Από την πλευρά του, ο Φιντάν υπογράμμισε ότι η «Τουρκία δεν επιθυμεί η σύγκρουση στη Γάζα να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πρώτα για μια κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια για μόνιμη ειρήνη».

«Μια λύση είναι απαραίτητη που θα γίνει αποδεκτή από την Παλαιστίνη και τις χώρες της περιοχής» συμπλήρωσε ο Φιντάν.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «αναλάβει την ευθύνη και να είναι εγγυητής» στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Ο Φιντάν κατήγγειλε περαιτέρω τα «διαφορετικά πρότυπα» για την Ουκρανία και την Παλαιστίνη, τονίζοντας ότι «αν θέλουμε έναν δίκαιο κόσμο, πρέπει πάντα να ενεργούμε με ακεραιότητα και συνέπεια». «Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να ακούσει τη λέξη "κατάπαυση του πυρός" λόγω της θέσης της δίπλα στις ΗΠΑ, την οποία καθορίζει το Ισραήλ» υποστήριξε ο Φιντάν.

Επισημαίνοντας τις διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών χωρών, είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στο τι μπορεί να κάνει για μόνιμη ειρήνη στην Παλαιστίνη.