Ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή που επικαλείται το Reuters θα επισκεφθεί την Τουρκία την προσεχή Κυριακή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα μεταβεί επίσης στην Ιορδανία, οι σχέσεις της οποίας με το Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί απότομα εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα επισκεφθεί την Ιορδανία μετά τις συνομιλίες που είχαν προαναγγελθεί την Παρασκευή στο Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Άντονι Μπλίνκεν: Νέο ταξίδι στη Μέση Ανατολή

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Ισραήλ και την Ιορδανία την Παρασκευή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με ηγέτες της ισραηλινής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, για μια ενημέρωση σχετικά με τους στρατιωτικούς στόχους τους.

«Θα επαναλάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα συζητήσει την ανάγκη να ληφθούν όλες οι προφυλάξεις για την ελαχιστοποίηση των απωλειών μεταξύ των αμάχων, καθώς και το έργο μας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Μίλερ στους δημοσιογράφους.

Ο Μπλίνκεν βρέθηκε στην Ιορδανία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τον περασμένο μήνα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Η Ιορδανία δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ για να διαμαρτυρηθεί για την «πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή» που προκαλεί ο «συνεχιζόμενος ισραηλινός πόλεμος».

Ερωτηθείς σχετικά με την κίνηση της Ιορδανίας, ο Μίλερ δήλωσε για τις Ηνωμένες Πολιτείες: «Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που εξέφρασαν για την τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα».

«Αλλά τελικά, πιστεύουμε ότι η αυξημένη διπλωματία είναι σημαντική και τα βήματα για τη μείωση των διπλωματικών διαύλων δεν είναι παραγωγικά για τους μακροπρόθεσμους κοινούς μας στόχους και την προώθηση μιας μακροπρόθεσμης λύσης σε αυτή την κρίση», δήλωσε ο Μίλερ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Χακάν Φιντάν με τους ΥΠ.ΕΞ Ιορδανίας και Σαουδικής Αραβίας

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε επικοινωνία σήμερα για τις εξελίξεις τη Λωρίδα της Γάζας με τους ομολόγους του της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ αναφέρεται ότι ο Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν αλ Σάφαντι και τον σαουδάραβα πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, με τους οποίους συζήτησε για τα βήματα που μπορούν να γίνουν με σκοπό να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερα κατάπαυση του πυρός και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα, ο Χακάν Φιντάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τον Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, εκφράζοντας ανησυχία για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι δύο υπουργοί ζήτησαν τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την αποφυγή περιφερειακής σύρραξης.