Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος προσγειώθηκε χθες στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, συναντάται αυτή την ώρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Στη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν, αναμένεται να τεθεί το αίτημα για άμεση εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα (και όχι παύση εχθροπραξιών όπως ζητά η αμερικανική πλευρά), η απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και η πρόταση της Τουρκίας να είναι εγγυήτρια δύναμη ενός παλαιστινιακού κράτους, γεωγραφικά ενιαίου με πρωτεύουσα της Ανατολική Ιερουσαλήμ. Για την τουρκική πλευρά ιδιαίτερη σημασία έχει η αμερικανική στάση στη Συρία.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται από χθες (Κυριακή 5 Νοεμβρίου) στη γενέτειρά του Ριζούντα και σήμερα πρόκεται να επισκεφθεί μία γειτονική παραμεθόρια περιοχή για να επιθεωρήσει αναπτυξιακά έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ και του Μανώλη Κωστίδη ο Άντονι Μπλίνκεν είναι πιθανό να συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο επίσημο πρόγραμμα.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν πραγματοποιείται στη σκιά μη επιβεβαιωμένων –προς το παρόν- πληροφοριών ότι καταρρίφθηκε χθες Κυριακή στη βόρεια Συρία από τις αμερικανικές δυνάμεις και δεύτερο τουρκικό οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Οκτωβρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν καταρρίψει ένα τουρκικό οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη βόρεια Συρία και η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών δεν έχει ξεπεραστεί από τότε.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα δεν συμπεριελήφθη στην αρχική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμτεντ για το πρόγραμμα περιοδείας του Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή. Παρά το γεγονός ότι τουρκικές διπλωματικές πηγές έσπευσαν να ανακοινώσουν την επίσκεψη. Αυτό δημιούργησε ερωτήματα και θεωρήθηκε αντανάκλαση των αυξανόμενων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια ανθρωπιστική παύση στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει πολλές προτεραιότητες, όπως την παροχή περισσότερης βοήθειας και την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πριν μεταβεί στην Άγκυρα είχε συνάντηση με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κύπρου για την πρωτοβουλία του για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, για την βοήθεια που παρέχει η χώρα σε πολλά επίπεδα, για την στάση της Κύπρου γενικότερα ως χώρα «που συνομιλεί με όλους» και για την βοήθεια στις επιχειρήσεις εκκένωσης. Η απόφαση του κ. Μπλίνκεν να κάνει μη προγραμματισμένη στάση στην Κύπρο πριν μεταβεί στην Τουρκία, αποδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της στην περιοχή, σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον.

Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να κατευνάσει τον θυμό ενός στρατηγικής σημασίας, αλλά και από τους πιο δύσκολους συμμάχους της Ουάσινγκτον εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

Η ατζέντα της συνάντησης Μπλίνκεν - Φιντάν

Το παλαιστινιακό, τα F-16, η Συρία αλλά και το θέμα της Σουηδίας αναμένεται να είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν ο δύο υπουργοί.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και ο Τούρκος ομόλογός του θα συζητήσουν κατά κύριο λόγο για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Οι συνομιλίες του Μπλίνκεν με τον Φιντάν αναμένονταν δύσκολες πριν ακόμη το Ισράηλ εξαπολύσει αδιάκοπους βομβαρδισμούς και μια χερσαία εκστρατεία με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς από τη Γάζα.

Τουλάχιστον 9.770 άνθρπωοι σκοτώθηκαν, οι μισοί από τους οποίους παιδιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, από τους καταστροφικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης.

Η επιχείρηση άρχισε αφού μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και έπιασαν ομήρους περισσότερα από 240 άτομα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τα οποία μετέφεραν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας την οποία ελέγχουν. Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.

Ο πόλεμος αυτός απειλεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα εμπλέκεται στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Ουάσινγκτον ανυπομονεί εξάλλου να δει το τουρκικό κοινοβούλιο να δίνει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος προσώπων και επιχειρήσεων στην Τουρκία που είναι ύποπτα ότι βοηθουν τη Ρωσία να ξεφεύγει από τις κυρώσεις και να εισάγει εξοπλισμούς τους οποίους χρησιμοποιεί στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμα: Déjà vu στην κόντρα Ισραήλ και Τουρκίας: Γιατί ο Ερντογάν επιτίθεται με σφοδρότητα στον Νετανιάχου

Οι αντιδράσεις στην Τουρκία

Αυτή η πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία αφότου το Ισραήλ άρχισε τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τους μαχητές του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος, πραγματοποιείται ενώ ο θυμός εναντίον του Ισραήλ και της Δύσης γίνεται αισθητός στους δρόμους της Τουρκίας και μέσα στο μέγαρο που προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού για να διαλύσει τους εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν χθες, Κυριακή, μπροστά από αεροπορική βάση που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε από την πλευρά του να μεταβεί σήμερα σε μια απομακρυσμένη περιφέρεια της βορειοανατολικής Τουρκίας, μια απόφαση που μοιάζει με προσβολή που απευθύνεται στον Μπλίνκεν.

Ερντογάν: Στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στη Μαύρη Θάλασσα όλοι μας περιμένουν και μας αναζητούν με τις καρδιές και τα μάτια τους

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως βλέπει τον εαυτό του ότι είναι ο μόνος που θα λύσει το ζήτημα στη Μαύρη Θάλασσα και ότι η χώρα του θα φέρει την ηρεμία στην περιοχή και την σταθερότητα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή τουτ ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη.

«Αν θα έρθει ειρήνη στη Μαύρη Θάλασσα, να είστε σίγουροι πως αυτή θα επιτευχθεί με μας. Εμείς θα φροντίσουμε την ασφάλεια και την ηρεμία των αδελφών μας στα σύνορα μας στο Ιράκ και στη Συρία. Στα Βαλκάνια και στον Καύκασο εμείς θα εξασφαλίσουμε να επικρατήσει η εμπιστοσύνη και η ηρεμία Από την βόρεια Αφρική μέχρι και την Νότια Ασία και οπουδήποτε ζουν τα αδέλφια μας και οι φίλοι μας, εμείς θα είμαστε αυτοί που θα περιμένουν και θα αναζητούν οι καρδιές και τα μάτια τους» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ομιλία του ο Ερντογάν.

«Μπορούμε να γίνουμε εγγυήτρια χώρα στη Γάζα, όπως η Ελλάδα, η Τουρκία είναι στην Κύπρο»

Παράλληλα, στις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως έχει «διαγράψει» το Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, όχι όμως το Ισραήλ τονίζοντας ωστόσο πως η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει εγγυήτρια χώρα στη Γάζα.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το καθήκον και μπορούμε να είμαστε εγγυήτρια χώρα. Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, η Αγγλία μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, και αφού και  η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρχει παρόμοια δομή στη Γάζα; Τι πιο φυσικό από το να είναι η Τουρκία εγγυήτρια χώρα στη Γάζα; Μπορούμε λοιπόν να αναλάβουμε και εκεί τον ρόλο της εγγυήτριας χώρας» τόνισε και πρόσθεσε:

«Δεν έχω καμία επαφή αυτή τη στιγμή. Ο διοικητής  της MİT, Ιμπραήμ Καλίν έχει επαφές την ισραηλινή πλευρά. Φυσικά, διαπραγματεύεται και με την Παλαιστίνη και τη Χαμάς. Επιτρέψτε μου να σας το πω αυτό, ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον κάποιος με τον οποίο μπορούμε να μιλήσουμε. Τον διαγράψαμε και τον πετάξαμε»

Επίθεση Ερντογάν σε Ισραήλ

Παρόλα αυτά ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε και νέα επίθεση στο Ισραήλ σε ομιλία του, χαρακτηρίζοντας το «σφαγέα» στη Γάζα που «κλέβει εδάφη» και «σκοτώνει γυναίκες και παιδιά», σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη.

«Είναι δικό μας  καθήκον  να σώσουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας από την ισραηλινή καταπίεση και να σταματήσουμε τις σφαγές που γίνονται στη Γάζα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου. Είναι δικό μας καθήκον ζητήσουμε το λόγο από αυτούς που σκοτώνουν τις γυναίκες, τα παιδιά τους αμάχους στα εδάφη της Παλαιστίνης και από τους κλέφτες που σφετερίζονται τα εδάφη των πονεμένων. Επίσης είναι ιστορικής σημασίας ευθύνη μας.

Τους αδελφούς μας  στη Γάζα δεν τους εγκαταλείψαμε, δεν τους αφήσαμε  και δεν θα τους αφήσουμε μόνους και ανήμπορους» είπε.

Τέλος εποχής για τον  Κιλιτσντάρογλου – Έχασε το συνέδριο του κόμματος

Εξελίξεις όμως υπάρχουν και στο εσωτερικό της Τουρκίας αφού ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ηττήθηκε έπειτα από 13 χρόνια στο συνέδριο του κόμματος και ο νέος του αντίπαλος του Ερντογάν είναι πλέον ο Οζγκιούρ Οζέλ.

«Σας καλώ σε επιστράτευση, θα αφήσω πίσω τον Ερντογάν, θα ξεσηκώσουμε την Τουρκία» υπόσχεται ο νέος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ.

«Εγώ δεν σας προτείνω να ψηφίσετε έναν ηγέτη που το μπόι του θα φτάνει στου Ερντογάν ο οποίος θα μπορεί να του απαντάει. Εγώ σας παρουσιάζω έναν ηγέτη που θα αφήσει πίσω του τον Ερντογάν. Σηκωθείτε όρθιοι. Ξεσηκώστε το κόμμα. Ξεσηκώστε τη χώρα. Εμείς θα τα καταφέρουμε και εκείνοι θα ηττηθούν. Από αύριο σας καλώ σε επιστράτευση. Θα κερδίσουμε τους δήμους μας και θα νικήσουμε και σε άλλους δήμους», κατέληξε.