Κυβερνοπόλεμος ξέσπασε μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για τη Γάζα.Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποκάλυψε ένα δίκτυο πλαστών προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που είχε ως στόχο να αποσπάσει πληροφορίες από Ισραηλινούς στρατιωτικούς για λογαριασμό της Χαμάς εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), τα προφίλ προέρχονταν από χώρες του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης», έναν άτυπο συνασπισμό αντι-Ισραηλινών και αντιδυτικών εθνών και τρομοκρατικών ομάδων, με επικεφαλής το Ιράν.

Διαβάστε επίσης: Ναρκοπέδιο το Μεταναστευτικό - Προ των πυλών η µετακίνηση ανθρώπων από την εμπόλεμη περιοχή του Ισραήλ

Οι πράκτορες χρησιμοποίησαν φωτογραφίες πραγματικών γυναικών σε μια προσπάθεια να «ψαρέψουν» πληροφορίες για λογαριασμό της Χαμάς. Πρόκειται για τη λεγόμενη πρακτική του «catfishing», απάτες γνωριμιών και ερωτικών γνωριμιών μέσω διαδικτυακών ιστότοπων γνωριμιών, αλλά και σε μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή email. Οι απατεώνες δημιουργούν συνήθως ψεύτικα διαδικτυακά προφίλ.

Μάλιστα, τα IDF ανακοίνωσαν ότι τα ψεύτικα προφίλ με τις φωτογραφίες «ωραίων γυναικών» είχαν επιπλέον ψεύτικα προφίλ που παρίσταναν «γονείς», «αδέλφια» και «φίλους» των Ισραηλινών στρατιωτικών, προκειμένου να «ενισχύουν την αξιοπιστία τους».

Το δίκτυο αποτελούνταν από δεκάδες πλαστά προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως στο Instagram, και ο αριθμός των πιθανών θυμάτων κυμαίνεται μεταξύ εκατοντάδων και χιλιάδων στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένων των εφέδρων.

Σύμφωνα με τους IDF οι ισραηλινές αρχές συνεργάζονται με ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να απαγορεύσουν τους λογαριασμούς.