Νέα προσπάθεια κάνουν οι ΗΠΑ προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο στο Ισραήλ με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Άντονι Μπλίνκεν να ταξιδεύει αύριο στη Μέση Ανατολή. Ο Μπλίνκεν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη του πολέμου θα ταξιδέψει στο Ισραήλ προκειμένου να προσπαθήσει για μια προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν φέρεται να δήλωσαν στους New York Times ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, όταν φτάσει στο Ισραήλ την Παρασκευή, θα παροτρύνει τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να συμφωνήσουν σε μια σειρά από μικρές ανθρωπιστικές εκεχειρίες στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες θα επιτρέψουν την εκκένωση των αμάχων, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την πιθανή απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Έντονη διπλωματική κινητικότητα για το Μεσανατολικό και ταξίδι Μπλίνκεν σε Ισραήλ, Ιορδανία και Τουρκία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα προσπαθήσει να προωθήσει αύριο κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ μια εκεχειρία στις μάχες στη Γάζα για ανθρωπιστικές ανάγκες, η οποία θα επιτρέψει επίσης την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, δήλωσαν πηγές στις ΗΠΑ και το Ισραήλ στη Haaretz.

Προσπάθεια Μπλίνκεν για εκεχειρία

Παράλληλα, η εφημερίδα New York Times ανέφερε από πηγές του Λευκού Οίκου ότι ο Μπλίνκεν θα πιέσει την κυβέρνηση Νετανιάχου να συμφωνήσει σε μια "ανθρωπιστική εκεχειρία" στις μάχες, ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση των ομήρων και η εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το αίτημα για εκεχειρία είναι εντελώς διαφορετικό από την ολική κατάπαυση του πυρός, η οποία πιστεύουν ότι θα ωφελήσει τη Χαμάς επιτρέποντάς της να ανακάμψει από τους έντονους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.