Το Ισραήλ χρησιμοποίησε το υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας Arrow, για να καταρρίψει έναν βαλλιστικό πύραυλο έξω από την ατμόσφαιρα.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση πολέμου στο διάστημα.

Ο πύραυλος, που πιστεύεται ότι εκτοξεύτηκε από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης, διήνυσε μια απόσταση περίπου 1.600 χλμ. πάνω από την αραβική χερσόνησο και πετούσε πάνω από την ατμόσφαιρα, προτού αναχαιτιστεί από το σύστημα Arrow του Ισραήλ σε ύψος 100 χλμ. από την επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

*Διαβάστε εδώ: Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Ένας αιματοβαμμένος μήνας - Οι σημαντικότερες στιγμές της σύρραξης στη Μέση Ανατολή

Μάλιστα, φαίνεται ότι ήταν η πρώτη φορά που το σύστημα αεράμυνας Arrow αναχαίτισε έναν βαλλιστικό πύραυλο εκτός δοκιμής, σύμφωνα με το Breaking Defense.


Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι «αναχαίτισαν έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας» σε ανάρτηση στις 2 Νοεμβρίου στο X, ωστόσο δεν επιβεβαίωσαν εάν η αναχαίτιση έγινε εκτός της ατμόσφαιρας.

Κάτοικοι της πόλης Εϊλάτ του νοτίου Ισραήλ ανέφεραν ότι άκουσαν μια μεγάλη έκρηξη εκείνη την ώρα, σύμφωνα με την Telegraph, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πώς μπορεί να συνέβη αυτό, αν η αναχαίτιση του πυραύλου έγινε εκτός της γήινης ατμόσφαιρας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εκτοξεύσει σποραδικά πυραύλους και ρουκέτες κατά του Ισραήλ, όπως και η Χεζμπολάχ και άλλες υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη ομάδες.

Ειδικοί λένε ότι ο πύραυλος θα είχε ελάχιστες πιθανότητες να φτάσει στον στόχο του, επειδή εκτοξεύτηκε από απόσταση περίπου 990 μιλίων.

Η αναχαίτισή του, όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα αξιωματούχος της άμυνας του Ισραήλ, «κυρίως, αποδεικνύει στο Ιράν, το οποίο ήταν πίσω από την εκτόξευση και προμήθευσε τον πύραυλο, ότι το Ισραήλ έχει την ικανότητα να ενεργήσει ενάντια στο πυραυλικό του πρόγραμμα και αυτό έχει πολύ ευρύτερες επιπτώσεις στην περιφερειακή σύγκρουση».

Τον περασμένο μήνα, αμερικανικό αντιτορπιλικό αναχαίτισε αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους των Χούθι που πιστεύεται ότι κατευθύνονταν προς στόχους εντός του Ισραήλ.

*Εξωτερική φωτογραφία: Israel Defense Ministry