Μεγάλες ήττες υπέστη η κεντροαριστερή συµµαχία της Κολοµβίας -που βρίσκεται στην εξουσία- στις δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, σε µια εκλογική διαδικασία που στιγµατίστηκε από νεκρούς και πολιτικές ανακατατάξεις.

Ειδικότερα, µε µια ισχνή συµµετοχή, της τάξεως του 55%, στις κάλπες, η Κεντροαριστερά ηττήθηκε στις σηµαντικότερες πόλεις, λαµβάνοντας υπόψη την πρωτεύουσα, Μπογκοτά, την Κάλι (νοτιοδυτικά) και την Μπαρανκίγια, σηµειώνοντας µεγάλες απώλειες και σε άλλες περιοχές. Ο κεντροαριστερός συνασπισµός της «Ιστορικής Συµφωνίας», υπό τον Γκουστάβο Πέτρο, υπέστη σαρωτική ήττα µέσα σε µόλις έναν χρόνο από την εκλογή του στην προεδρία, µια ιστορική εκλογή, όντας ο ίδιος ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της χώρας. Η προεκλογική εκστρατεία βάφτηκε µε αίµα, καθώς επτά υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές δολοφονήθηκαν, µε τις Αρχές της Κολοµβίας να ανακοινώνουν πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τις συνθήκες των εγκληµάτων. Η έξαρση της βίας την περίοδο αυτή αποδίδεται από τις Αρχές σε αντάρτες και κακοποιά στοιχεία, εµπλεκόµενα στη διακίνηση ναρκωτικών.

Στην Μπογκοτά ο κεντρώος υποψήφιος του κόµµατος «Nuevo Liberalismo», Φερνάντο Γκαλάν, κέρδισε µε 49% την απερχόµενη δήµαρχο της Κεντροαριστεράς, Κλαούντια Λόπες. Ο Γκαλάν είναι γιος του άλλοτε υποψήφιου προέδρου της Κολοµβίας Λουίς Κάρλος Γκαλάν, που δολοφονήθηκε κατ’ εντολή του Πάµπλο Εσκοµπάρ το 1989. Ο κεντροδεξιός Αλεχάντρο Εδερ κέρδισε στην Κάλι, ο επίσης κεντροδεξιός Αλεχάντρο Τσαρ επιστρέφει στον δηµαρχιακό θώκο της Μπαρανκίγια, ενώ στη Μεδεγίν νικητής αναδείχθηκε ο δεξιός Φεντερίκο Γκιουτιέρεθ.

Τα αίτια του καταποντισµού του Γκουστάβο Πέτρο, σύµφωνα µε τους πολιτικούς αναλυτές, εδράζονται στη φθορά της εικόνας του. Ειδικότερα, µέλη της οικογένειάς του κατηγορούνται για εµπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς, την ίδια στιγµή που στη χώρα η βία αναζωπυρώθηκε, ενώ και η εξεύρεση λύσης για ειρήνη µε τις ένοπλες οργανώσεις δεν απέδωσε καρπούς.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 4/11